Словашкият премиер Роберт Фицо се върна начело на държавата за четвърти път, след като спечели изборите през есента на миналата година. Той обаче не се добра до мнозинство и формира правителство с крайни националисти.

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо (ВИДЕО)

От известно време Фицо действа в синхрон с унгарския премиер Виктор Орбан по отношение на Украйна. Неотдавна той дори заяви, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната. Отделно предупреждава, че е против членството на Украйна в НАТО и Словакия ще наложи вето.

Простреляният словашки премиер подкрепи и унгарския премиер Виктор Орбан в блокирането на пакета от 50 милиарда евро (99.30 милиарда лева) помощ от ЕС за Украйна. Преди това Фицо обяви и спиране на сериозната военна помощ на Словакия на Украйна.

Досега бившият словашки премиер Роберт Фицо винаги е успявал да изглежда сравнително прозападен в Брюксел, само за да отправи после обратното послание в родината си, отбелязва Дойче веле.

 


Какво точно казва и прави Фицо?

Думите, с които Фицо мотивира действията си сега, са същите, като в предизборната му кампания. Те повтарят наративите на Владимир Путин, с които руският президент оправдава войната. Той не е съгласен с опцията Украйна да се присъедини към НАТО и винаги е казвал, че страната му ще наложи вето.

Словакия е против членството на Украйна в НАТО

"Това би било само основата за трета световна война, нищо друго. Украйна не е независима и суверенна държава, а е под тотално влияние и контрол на Съединените американски щати", смята той. Освен това според Фицо Украйна е една от най-корумпираните страни в света.

"Трябва да има някакъв вид компромис. Какво очакват те, че руснаците ще напуснат Крим, Донбас и Луганск? Това е нереалистично", каза Фицо пред словашката обществена телевизия RTVS.

Отделно той правителството му промени Наказателния кодекс на страната, като премахна специалната прокуратура, която се занимаваше с тежки престъпления като подкупи и организирана престъпност.

Масови протести в Словакия срещу промените в наказателния кодекс

Кой е Роберт Фицо?

Роберт Фицо е роден на 15 септември 1964 г. в град Тополчани в югозападната част на област Нитра. През 1986 завършва право в университета "Коменски" в Братислава. Става член на Комунистическата партия на Чехословакия през 1986 г. След кадифената революция от 1989 г. и падането на комунистическия режим в Чехословакия Фицо влиза в Партията на демократичната левица (SDL), наследник на Комунистическата партия на Словакия.
 


През 1992 г. е избран за депутат за първи път. От 1994 г. до 2000 г. Фицо представлява Словакия като юридически съветник в Европейския съд по правата на човека, но губи всичките 14 дела, които води.

През 1998 г. е избран за заместник-председател на SDL. Същата година той напуска партията и остава независим депутат с голяма популярност. Фицо става един от основателите и лидер на "Посока - Социална демокрация" (СМЕР). Между 2002 и 2006 г. СМЕР е основната опозиционна партия в словашкия парламент. През 2004 г. тя се слива с почти всички леви партии, включително и с партията майка SDL. След победата на парламентарните избори през юни 2006 г. формира правителствена коалиция и Фицо става премиер.

На 4 април 2012 г., СМЕР печели 83 от 150 места в парламента и формира еднопартийно правителство, като Роберт Фицо става премиер. На парламентарните избори през 2016 г. СМЕР зае първо място, но спечели само 49 места от общо 150, и Фицо оглавява коалиционно правителство.

Словакия спира да доставя оръжия на Украйна

Защо Фицо си тръгна веднъж?

Роберт Фицо подава оставка през март 2018 г. след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Те бяха застреляни през февруари 2018 г. в дома си. Убийството предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Последният материал на Куциак е за връзките между приближени на премиера и италиански предприемачи, свързани с мафията. Малко преди убийството си журналистът разбрал, че Мария Трошкова, съветничка и приближена до Фицо, е била бизнес партньор на италиански мафиот, който живеел в Източна Словакия. Фицо отрича.

Бившият военен Мирослав Марчек призна, че е убил Куциак.

На изборите на 30 септември 2023 г. за СМЕР гласуваха най-много словаци - 23%. Фицо сглоби ново правителство с коалиционни партньори - лявоцентристката "ХЛАС" и националистическата Словашка национална партия. Трите партии разполагат с мнозинство от 79 места в 150-местния парламент.

Мрази ли Фицо Украйна?

Зад думите и действията на Фицо може да има и силен личен елемент. Според история, разказана от Политико, той наистина мрази Украйна, защото се чувства унижен от Юлия Тимошенко през 2009 г.

През 2009 г. Фицо е първи мандат министър-председател на Словакия. На 7 януари същата година дългогодишният спор между Русия и Украйна за природния газ прерасна в криза и руският газ спря да тече през Украйна към страните от ЕС. Прекъсването на доставките струва на словашката икономика около 100 млн. евро на ден, тъй като заводите са принудени да спрат работа. Отчаяният Фицо се обажда на Владимир Путин, който тогава е министър-председател на Русия, и на украинския министър-председател Юлия Тимошенко.

На 14 януари словашка делегация, водена от Фицо, каца в Киев и са накарани да чакат три часа. За тяхна на изненада на започната среща има и медии. Пред камерите Тимошенко в продължение на 20 минути напада Фицо за това, че е взел страната на Москва в газовия спор.

"Това беше абсолютно неприятна ситуация. Фицо беше червен от гняв. Беше катастрофа", каза високопоставен словашки служител, запознат със случилото се през 2009 г., който говори при условие на анонимност. "Той беше унизен."

След това словаците са посрещнати от Путин на изискана церемония в пищната зала "Свети Георги" в Кремъл. По-късно Фицо започна да заема открито анти украинска позиция", казва Александър Дулеба, старши сътрудник в Словашката асоциация за външна политика пред политико.

Само ден след като беше избран за премиер Роберт Фицо обеща да спре доставките на оръжие за Украйна "и ще изпраща само хуманитарна помощ на Киев". В понеделник той каза, че Братислава ще продължава да изпраща системи за обезвреждане на мини и дизелови генератори - но не и оръжия от армията или държавните резерви на Словакия.

Фицо спря планирания 14-ти пакет с помощ за Киев за над 40 милиона евро, който включваше прехвърляне на голямокалибрени боеприпаси, зенитни ракети, минохвъргачки и мини. Словакия дари на Украйна дори изтребители МиГ-29 и ПВО установки КУБ и получи оферта от САЩ за хеликоптери Bell AH-1Z Viper с две трети отстъпка от цената.

"Олигарсите от отбранителния сектор, които стоят зад СМЕР, печелят много от това, че могат да продават продуктите си в Украйна, и винаги е било ясно, че те ще продължат с доставките си", каза пред Политико Ярослав Над, министър на отбраната на Словакия по време на предишното правителство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Deutsche Welle