Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря, а малко преди лягане да завършват вечерта с още нещо - пуканки пред телевизора, сладичко или още няколко хапки от вкусната манджа. Това обаче изключително вреден навик.

Докато организмът е млад, ще се справи успешно с подобен прием на хранителни вещества вечер, но колкото повече годините минават, толкова повече ще ви личи нощното чревоугодничество. Вижте какво не трябва да ядем преди лягане:

Изключително противопоказно е яденето на тежка и мазна храна преди сън. Кашкавалът и маслото съдържат много мазнини, които ще се задържат в стомаха ви доста дълго. За да се отървете от мазнините, трябва да изразходвате енергия. Но дали ще отидете до фитнеса час преди лягане?

Топ тенденции в здравословното хранене през 2018 година

Пикантната храна пък е вероятно да предизвика физически дискомфорт, особено при хора, които страдат от киселини. Пикантното повишава отделянето на ендорфини, затова човек трудно заспива след такава храна.


Натуралният шоколад, както и много други сладкиши, съдържа кофеин, който усилва активността на нервната ни система.

Зърнените закуски, както и всякакви зърнени харни е добре да се избягват преди лягане. Те съдържат захар, която попада в кръвта и прави заспиването трудно.

Пет храни за здрав и спокоен сън

Пържолите и ястията от червено месо отново не са добри преди лягане, защото храносмилателната система има нужда от много енергия и време, за да усвои белтъчините и мазнините. Хапвайте пържоли поне три часа преди сън.

Пълнеем в определено време от деня (ВИДЕО)

Ако сте толкова гладни вечер, хапнете преди лягане малко сирене. Всякакви чипсове, крекери и вафли са забранени, както и пържените картофки. Може да ги замените с шепа ядки.

Ако наистина не можете без месо, заменете червеното месо с бяло пилешко и без кожа.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук