Пет храни за здрав и спокоен сън
Пет храни за здрав и спокоен сън / Thinkstock/Getty Images

Шансовете да се нахраните обилно вечер и това да ви държи будни нощем са много големи, но пък не е добре и да лягате на гладен стомах, защото това също ще попречи на добрия сън.

Все пак има храни, които могат да подобрят вашия сън и на сутринта да се събудите отпочинали и енергични. Тези храни съдържат триптофан (аминокиселина, която подпомага мозъчната функция), серотонин и мелатонин, както и други вещества, полезни за добрия сън.

Ето Топ 5 на храните за здрав и спокоен сън:

Банани

Комбинацията от триптофан, въглехидрати и магнезий ще ви направи сънливи и ще може да заспите, без да се въртите в леглото.

Пълнозърнести бисквити с фъстъчено масло

Това е още една магическа комбинация (триптофан + сложни въглехидрати), която ще насърчи добрата дрямка.

Чаша топло мляко

Може би помните като деца как баба ви е давала чаша топло мляко преди сън. Благодарение на съставките триптофан, калций и магнезий ще спите по-добре. За по-добър резултат добавете щипка канела или мед.

Сандвич с пуешко

Малко пълнозърнест хляб (богат на комплексни въглехидрати и магнезий) и няколко резена пуешко месо ще ви поставят в сънливо състояние точно след 30 минути.

Ябълки с мед и бадеми

Тази комбинация ще ви даде допълнителна доза спокойствие, особено ако към нея добавите билков чай от мента или лайка.

Бъдете внимателни с количествата, защото последното нещо, което искате, е да претоварите стомаха си, съветват от foodpanda. Не забравяйте, че всяко нещо, консумирано с мярка, е полезно.

Сравнете цените на матраци тук