Предлагат „режисьори на интимността“ да контролират секс сцените в киното
Десетилетия наред секс сцената е един от основните елементи във филмовата индустрия. Назад във времето беглият поглед към изкусително заголено бедро или плът е достатъчен, за да ускори пулса.

Съвременното претворяване на секса във филми като "Петдесет нюанса сиво" вече не оставя почти нищо на въображението.

Дакота Джонсън е готова да остави секс сцените зад гърба си (ВИДЕО)

Говори се дори, че спорната секс сцена във филма "Не поглеждай сега" (1973) преминава отвъд актьорската игра, пише в. "Дейли експрес".
Сега, когато скандалът, разтресъл Холивуд, продължава да се разраства, към филмовите и телевизионните студиа и театрите се отправят призиви за наемането на специализиран персонал, който да упражнява контрол над сексуалното съдържание.

„Грозната истина за Холивуд“: Звезди призоваха за промяна

Задачата на т.нар. "режисьори на интимността" ще бъде да присъстват на снимките на горещи сцени, за да следят дали изпълнителите не са експлоатирани.


Предлага се също режисьорите да съблюдават нови принципи за секса на снимачната площадка, изясняващи кое е приемливо и кое не. Въпросните препоръки покриват казуси като предварително съгласуване на съдържанието, затворени снимачни площадки за голите сцени, забрана за симулиране на секс по време на прослушване.

Брутална сцена от Game of Thrones взриви интернет

Идеята за въвеждането на контрол над сексуалното съдържание на снимачната площадка е на британската режисьорка и преподавателка по актьорско майсторство Ита О'Брайън, зад гърба на която стои 30-годишен опит в театъра.

"Изпълнителите на сцената и екрана трябва да бъдат защитени по време на секс сцени, за да се избегнат потенциалните психологически белези, които могат да им останат. Подобна инициатива може да допринесе за изчистването на помрачения от разкрития имидж на развлекателната индустрия (както и на политиката и спорта)", казва О'Брайън.

Емилия Кларк от Game of Thrones призова за по-малко секс на телевизионния екран

Специалистката допълва, че не "проповядва" края на секс сцените. Според нея обаче те трябва да се осъществяват в безопасна среда и с взаимно съгласие. Когато липсва прозрачност и актьорите са в неведение какво се случва, това ги прави уязвими, отбелязва Ита О'Брайън.

"Много актьори изпадат в ситуацията да са принудени да извършват сексуални действия", казва британката.

О'Брайън настоява, че наемането на "режисьори на интимността" по нищо не се различава от използването на услугите на експерти по бойни изкуства, каскади, хореография.

Критиците са разочаровани от секс сцените в "50 нюанса сиво"

"Приема се, че изпълнителите не знаят как се борави с меч и съответно се наема експерт, който да ги обучи. Ако не могат да танцуват фокстрот - готово, на линия е хореографът. От друга страна се смята, че всеки знае как се прави секс и не е необходимо да се предприемат специални мерки", обяснява тя.

Ита О'Брайън споделя, че идеята я е споходила дълго преди да се разрази секс скандалът в Холивуд, но сега подобни мерки за контрол са "спешно" необходими.

Ана Пакуин разкри подробности около секс сцените в "Истинска кръв"

Повечето филмови експерти са единодушни, че първата "същинска" секс сцена е във филма "Екстаз" (1933) с легендата на европейското и американското кино Хеди Ламар в ролята на съпруга, която напуска импотентния си съпруг заради изпълнен със страст инженер.
По това време в Холивуд е забранено да се изобразяват прелюбодеяние или мъж и жена сами в легло. Целувките не могат да продължават повече от три секунди. Голотата е абсолютно немислима. Вместо това режисьорите разчитат на условни знаци, например разбиващи се в брега вълни.

София Вергара иска да изглежда естествено в секс сцените

В наши дни ситуацията е коренно различна - трудно е да се открие филм без секс сцена. Същото важи и за телевизията.

В повечето случаи актьори и режисьори работят в хармония. През годините обаче някои актриси възприемат участието си в секс сцени като своеобразен тормоз. Други се оплакват, че режисьорите изискват от тях повече, отколкото са очаквали.

Секс сцените намаляват рейтинга на филмите

Мария Шнайдер е едва 19-годишна, когато се снима във филма "Последно танго в Париж" (1972). Актрисата не крие, че натискът да участва в прочутата секс сцена с Марлон Брандо е "белязал" психиката ѝ.
Впоследствие Шнайдер казва: "Тогава трябваше да се обадя на агента или адвоката си, за да дойде на снимачната площадка. Не е редно да принуждаваш някого да прави нещо, което не е по сценарий". По думите на Мария, Брандо я е уверил, че няма за какво да тревожи, защото това е само филм.

Във филмовите среди се говори, че актриси от ранга на Джулия Робъртс и Ема Уотсън настояват за клаузи "без голота" в договорите си. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА