Окончателно – парламентът забрани рекламата на хазарт в електронните и в печатните медии. Това стана на извънредно заседание на Народното събрание. Рекламата ще остане позволена само върху билбордове и в спортни зали, които се намират далеч от училища, предава NOVA.

Прието беше още хазартни зали да има само в населени места с над 10 хиляди жители. 

Текстовете вече предизвикаха бурни реакции сред редица браншови организации. Против се обявиха и спортни федерации, защото така ще загубят спонсори и финансиране за спорта. Приемането на промените в закона стана въпреки изпратените до парламента 22 становища от различни асоциации и компании, в които се изразяваха съществени опасения и се настояваше за обсъждане на промените, преди влизането им за гласуване в пленарната зала.

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори излезе с остра позиция и предложи спешни разговори. Експерти твърдят, че текстовете могат да доведат до сериозни проблеми и за медиите и спорта, както и пренасочване на потребителите към нелегалните залози. 

В официална позиция НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП заявява, че приемането на текстовете в подобни безпрецедентно съкратени срокове и без обсъждане със заинтересованите страни, може сериозно да застраши икономическата независимост на медиите. Особено в навечерието на предсрочни парламентарни избори и избори за европейски парламент.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA