Преговорите с OpelAI са в напреднал етап, част от стратегията за вкарване на изкуствен интелект в „ябълковите“ смартфони Apple e близо до финализиране на сделка OpenAI седмици преди лансирането на iOS 18 за Apple. Тази сделка ще позволи на производителя на смарт устройства да използва AI технологията в iPhone, съобщава Forbes, позовавайки се на Bloomberg.

Новината за водените преговори не е нова, но сега изданието цитира „вътрешни източници“, като се твърди, че сделката вече е на финалната права. Какво значи това за потребителя?

В сърцето на AI стратегията на Apple са защитата и сигурността на данните на потребителя. В крайна сметка една от рекламите на Apple заявява: “Privacy. That’s iPhone”.

Това е и „байракът“, който се развява от всички AI функции в iOS 18. Обработването на информация в устройството е по-сигурен и поверителен процес от облачно базирания, тъй като данните остават в iPhone, а не се изпращат към трети страни.


AI изисква обучение с огромно количество данни – голямото притеснение на производители на смартфони. Имайки предвид именно това, Apple вече произвежда чипове, способни на мощно обработване на информация, изисквано от AI инструментите, какъвто е чипът М4 в последните iPad-и. Когато тази есин бъде лансиран iPhone 16, той също ще разполага с тези възможности.

В същото време Apple вкарва Мас-овски чипове в своите сървъри, което ще й даде по-голям контрол върху облачно базираните възможности за AI. Това ще позволи на компанията да претендира за поверителност на данните дори извън устройството за някои от AI функциите му.

И накрая, партньорството с OpenAI може да захранва iPhone чатбот. Това ще даде на Apple страхотен нов инструмент, който потребителите искат, но ще прехвърли отговорността за данните върху OpenAI.

Този ход за договаряне с OpenAI е подобен на партньорството на Apple на Google за Search, който е от няколко години и на стойност около $18 млрд., както пише Марк Гурман аот Bloomberg, AI стратегията на Apple покрива три области:
 
Apple не прави свой собствен чатбот, но знае, че пазарът го иска, затова го търси на друго място. Същото като със search”.

Тази стратегия ще гарантира на Apple сигурност и поверителност, но обработката на данните в устройството има и недостатъци. Функционалността обаче е проблем за по-старите модели iPhone.
Обработката на данни в устройството и контролът върху тези данни от iPhone ще бъде ключовото бойно поле, когато Apple дебютира iOS 18 следващия месец. Поверителността и сигурността срещу функционалността е отдавнашен проблем и такъв, който ще продължи, тъй като функциите на AI стават обичайни за смартфоните.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня