78-годишна жена е пострадала при взрив в къща в Костинброд.

Тази сутрин е постъпил сигнал, че при ремонтни изкопни дейности на ул. „Обединена“ в Костинброд е спукана тръба на газопровод. Вследствие на това е възникнало изтичане на газ и възпламеняване, съобщиха от полицията.

По време на инцидента в дома е била само една жена, която е получила 28% изгаряния и е откарана в "Пирогов", съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Тя е получила втора степен изгаряния по главата, ръцете и краката. 

Периметърът е отцепен и движението е пренасочено. В резултат на бързите действия на екипите ситуацията бързо е овладяна. Газта е спряна, а пожарът – изгасен.

Има обгаряния по фасадата на сградата. На мястото са изпратени екипи на полицията и огнеборци. Към момента пожарът е загасен. Къщата е голяма - двуетажна с таванско помещение, не е разрушена или срутена, но е изгоряла цялата. 


Ще съставим утре комисия от Община Костинброд,
която да оцени щетите след спуканата газопроводна тръба. В комисията ще участват инженер-конструктори, архитекти, представители на дружеството, което подава газ, както и фирмата-строител.

Общината ще направи всичко необходимо, за да бъдат отстранени всички щети. Това каза за БТА кметът на община Костинброд Трайко Младенов. Няма други пострадали хора, обясни кметът и допълни, че у живущите в близост "има голям уплах, защото взривът е би изключително силен".

"На място има представители от Областната дирекция на МВР, областният управител на Софийска област, както и представители от Агенция за социално подпомагане", обясни Младенов.

По думите му ще бъдат направени три експертизи, за да може в края на деня представители от Общината да започнат да разчистват отломките от пострадалата къща.
Кметът на община Костинброд посочи, че Агенция за социално подпомагане вече е гарантирала, че ще даде еднократни помощи.

От наша страна ще се постараем всички материални щети да бъдат отстранени, посочи още Младенов. По думите му по околните къщи има счупени прозорци и нарушаване на изолацията, както счупени прозорци на автомобилите, които са били в близост.  

Кметът обясни още, че са изискали оценка от експерти на място, които да установят дълбочината, на която е изградена газовата инсталация и в същото време да бъде направен анализ къде е грешката – дали е в газоразпределителното дружество, или в строителите, които са били на обекта.

Младенов каза още, че газоподаването е спряно и все още не е ясно кога ще бъде възстановено. По думите му тази ситуация е създала проблем и на останалите граждани на Костинброд, защото ул. „Обединена“ е основна пътна артерия.

"Тя свързва няколко квартала на града с централната градска част", обясни кметът. Той допълни, че е направена съответната временна организация, а автобусите преминават през бул. "Ломско шосе".  

Прокуратурата води разследване по случая.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Телеграф, БНТ, БНР