Русенският митрополит Наум бе удостоен на церемония със званието "Почетен гражданин на град Русе". То бе присъдено след предложение на кмета на града Пенчо Милков, прието от Общинския съвет. 

Председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев каза, че повече от десет години Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ръководи Русенската митрополия, като през това време е свършено много. 

"От сърце поздравявам нашия духовен водач. Убедих се, че с личен пример, наставления и действия Негово Високопреосвещенство работи за единението на обществото в едни трудни, разделни времена", посочи кметът на Русе Пенчо Милков. Областният управител на Русе Драгомир Драганов подари картина на Русенския митрополит.

"Наградата трябва да е от Господа за всеки един от нас. Наградата е добре свършената работа и онова, което можем да направим по-добре и да подобрим състоянието на храмовете и манастирите в епархията.


Много се направи, но не съм го направил само аз. Беше направено с различните общински структури по места, както и с помощта на архиерейските наместници и на свещениците, както и на всички православни християни в епархията", каза Русенският митрополит Наум.

По думите му почетното звание е уважение не само към него, но и към цялата Българска православна църква. Негово Високопреосвещенство припомни, че Негово Светейшество покойният патриарх Неофит също е бил почетен гражданин на Русе, като най-голямата му заслуга е въвеждането на предмета "Религия" в училищата. 

"Честта да получим това почетно звание е особено затрогваща и задължаваща и поради обстоятелството, че в този град ние непресторено живеем с любов и разбиране помежду си независимо от своите различия във вяра и етнос, което всъщност е и най-голямата награда на един християнин и архиерей - да вижда христовия плод сред своите съграждани", каза още Русенският митрополит Наум. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мартин Пенев, БТА