Държавите от Г-7 се ангажират да предприемат действия срещу китайските финансови институции, които са помогнали на Русия да се сдобие с оръжие за войната си в Украйна, съобщава Ройтерс.

Лидерите на Канада, Франция, Италия, Германия, Япония, Великобритания и САЩ също така обещават налагане на санкции срещу субекти, които са помогнали на Русия да заобиколи санкциите върху руския петрол, като са го транспортирали чрез измама.

"Държави, включително финансови институции, които улесняват Русия в придобиването на изделия или оборудване за нейната отбранителна индустриална база, подкрепят действия, които подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", написаха те.

Допълва се, че ще "ограничат достъпа до техните финансовите системи на целеви физически и юридически лица в трети държави, включително китайски субекти, които участват в тази практика".


Лидерите на Г-7 отправиха предупреждение към Иран във връзка с напредъка на програмата му за обогатяване на ядрено обогатяване и заявиха, че ще бъдат готови да приложат нови мерки, ако Техеран прехвърли балистични ракети на Русия, пише в проект на комюнике.

"Настоятелно призоваваме Техеран да прекрати ядрената ескалация и да спре продължаващите дейности по обогатяване на уран, които нямат надеждни граждански основания", се казва в изявлението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА