Папа Франциск пристигна на срещата на върха на Г-7, която се провежда в Пулия (Южна Италия), предаде АФП.

За първи път глава на Католическата църква се явява на подобна среща.

87-годишният аржентински понтифик пристигна с хеликоптер по обяд в Борго Егнация - морския курорт, където се срещат държавните и правителствените ръководители на най-богатите демокрации в света, с които ще проведе и двустранни разговори.

Тортелини с морска лястовица, скорпид и зубан – какво е менюто на лидерите от Г-7 в Пулия

Той беше посрещнат от италианския министър-председател Джорджа Мелони. "Все още сте жива? И двамата сме", пошегува се папата. "Ще бъде дълъг ден", отговори тя, според снимки, публикувани от Ватикана в социалните мрежи.

 
Франциск трябва да произнесе реч за изкуствения интелект в петък следобед, което е знак за нарастващия интерес на Ватикана към този революционен инструмент.

Църквата едновременно иска да го насърчи, но и предупреждава за рисковете от злоупотребата му.

Успоредно с тази реч Франциск ще проведе двустранни разговори с около 10 държавни глави, сред които френският президент Еманюел Макрон, президентът на САЩ Джо Байдън и украинският президент Володимир Зеленски.
 
Този натоварен график отразява желанието на папата да продължи да оказва влияние върху дипломатическите отношения, докато многобройните усилия на Светия престол за постигане на мир в Украйна и Газа досега са били напразни. |

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС