Шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия

Шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Над 140 машини обработват настилките в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава, тъй като с понижението на температури особено по усойните места и съоръженията, има предпоставки за хлъзгавост и заледяване.

НИМХ: Най-голяма е снежната покривка на връх Мургаш и в София

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.





За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

 

Екипите, ангажирани с почистването на града през зимата обработват пътните платна със смеси против заледяване преди вечерния трафик. В момента се извършват обработки в централните райони - „Средец“, „Оборище“, „Триадица“, където вече започна снеговалежа, както и по бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Брюксел и, Южна дъга, съобщиха от Столична община.

Приоритетно се работи по улиците, по които се движи масовият градски транспорт, както и критични места в града. Почистват се и пътищата в природен път Бояна- Драгалевци и Симеоново- Алеко, както и пътищата в район Панчарево-Бистрица, Плана, Пасарел.

"155 снегопочистващи машини извършват обработки към моменат  - към 12:00 часа - със соли против заледяване на пътните платна на улиците в София". Това съобщи Ивайло Иванов, директор на Столичния инспекторат.

„Основните трасета на масовия градски транспорт са почистени и снегопочистващата техника  работи в улиците с обществена значимост и вътрешнокварталните улици. Извършва се и вторична обработка в районите, където има необходимост.

Най-силен е снеговалежът в „Овча купел“, „Витоша“, „Панчарево“, „Връбница“, „Люлин“ и „Банкя“. Следобед се очаква обилен снеговалеж, който може да съвпадне с трафика в пиковите часове, съобщиха от Столична община.

„Призоваваме водачите да бъдат толерантни и да дават път на снегопочистващата техника. При необходимост със съдействието на СДВР временно ще бъдат затваряни булеварди за почистване“, каза още Ивайло Иванов.

Извършено е почистване и опесъчаване на пътищата в природен парк Витоша-Бояна-Златни мостове и Драгалевци-Алеко и те са проходими при зимни условия. Градският транспорт изпълнява всички свои маршрути.

Властите апелират водачите да излизат на пътя само с добре подготвени за зимата автомобили и да карат със съобразена с условията скорост. Над 15 сантиметра вече е снежната покривка на прохода „Петрохан”.

Там снегът е започнал да вали още през нощта. Осем машини са на терен и почистват и опесъчават северната част. До този момент няма данни за закъсали автомобили пътя.

Остава препоръката за шофьорите да тръгват на път със зимни гуми и заредени резервоари. При опасност от лавини има възможност да бъде затворен прохода. „Към момента няма затваряне на пътища”, каза Володя Вълов от Областното пътно управление в Монтана.

„Към момента няма затваряне на пътища”, каза Володя Вълов от Областното пътно управление в Монтана. Сняг има само по високите части в областта. 8 машини обработват пътищата.

Между 50 и 100 метра е видимостта в Силистренско заради мъгла, показва справка от Областното пътно управление. Пътните настилки са мокри. Няма информация за пътнотранспортни произшествия. Шофьорите трябва да използват зимни гуми и да се движат със съобразена скорост.



Около 45 см. е снежната покривка на Безбог, а на Рила е истинска зимна приказка. Там снежната покривка достигна над 50 см.







В Костинброд също натрупа сняг.



Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
БТА/nova.bg/НИМХ