Кабинетът осигури ресурс са сключени вече договори за саниране
91454

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кабинетът осигури ресурс са сключени вече договори за саниране

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Кабинетът осигури ресурс за сключени вече договори за саниране
  • Кабинетът осигури ресурс са сключени вече договори за саниране
  • Кабинетът осигури ресурс за сключени вече договори за саниране

Правителството е приело програма, с която осигурява 1 млрд. лева за санирането. Това съобщи след заседанието на кабинета строителният министър в оставка Лиляна Павлова.

С решението се обезпечават всички договори, сключени до момента. По думите на Павлова, което и правителство да дойде на власт, няма да има оправдание да не изпълни договорите за саниране.

Павлова спира сключването на нови договори за саниране

Министърът в оставка обясни, че парите идват от излишъка в централния бюджет. Идеята е по този начин авансово да бъдат обезпечени договорите. За да гарантираме парите, оставаме сумата по сметка на МРРБ и ще се разплаща само при свършена работа, обясни идеята Павлова.

"Ние всъщност имаме възможност от излишъка, който има в бюджета тези средства да ни бъдат предоставени на това днешно заседание, с които ние ще имаме възможност да се разплащаме както тази, така и следващата година и да обезпечим тези договори. Каквото е приключило към декември ще го разплатим декември, а другото остава като наличен ресурс по сметка на МРРБ. МРРБ е разпоредител с тези средства и ще ги изплащаме на българската банка за развитие тогава, когато те имат готови завършени разплатени сгради и ние ще им възстановим тези средства и ще ги възстановяваме през 2017г. С това ги обезпечаваме напълно и така предсрочно им ги възстановяваме", заяви Павлова.



Близо 2000 сгради чакат за саниране по националната програма за 2017-а

Министърът в оставка повтори позицията, че ГЕРБ иска програмата да бъде продължена с още 1 милиард лева. Ако едно правителство, което и да е, не подкрепя продължаването й, няма как да има подкрепата на партията на Борисов, стана ясно от думите на Павлова.