Интерес от дестабилизация на Македония има Сърбия, заяви македонски журналист
Интерес от дестабилизация на Македония има Сърбия, заяви македонски журналист / снимка: Reuters, архив

Убийството на петима мъже в Македония пред Разпети петък цели да изостри и без това тежките отношения между албанци и македонци. Интерес от дестабилизация на Македония в този момент има Сърбия. Тази теза разви в предаването „Дарик Кафе" Васко Ефтов един от най-популярните журналисти в Македония автор и водещ на публицистичното предаване "Во центар".

Според него проблемите на албанците в Северно Косово сега са дневен ред и те нямат интерес от нов сериозен конфликт в Македония. Обратно - сърбите, според Васко Ефтов, искат отново да са силната страна в региона и да контролират събитията чрез подстрекаването и „управляването"на подобни конфликти.

В мандата на сегашния вътрешен министър Гордана Янкуловска това е вече 8-то брутално убийство и най-вероятно ще се стигне до смяната й-допълни Ефтов пред Дарик. Според него на протестите в Скопие, след петорното убийство, са участвали предимно младежи и фенове на футболни клубове. В момента няма напрежение в македонската столица, но у хората се засилва чувството за страх от разделянето на страната.

Чуйте цялото интервю на Михаил Дюзев с журналиста Васко Ефтов: