Григор Григоров
Григор Григоров / Дарик Варна, архив
Шефът на общинската комисия по антикорупция: В съществуването й няма смисъл
95321
Шефът на общинската комисия по антикорупция: В съществуването й няма смисъл
  • Шефът на общинската комисия по антикорупция: В съществуването й няма смисъл
Общинската комисия за борба с корупцията е заседавала само веднъж от избирането на сегашния местен парламент във Варна преди две години и от нейното съществуване реално няма смисъл. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик нейният председател Григор Григоров. Той определи правилника, по който комисията функционира, като „най-секретното нещо”.

Заради сделки с общински жилища съветник сезира прокуратурата
 
„Материалите по всички сигнали, които постъпват в общината, са достъпни само за председателя, като дори членовете на комисията не могат да се запознаят с тях. Когато бях избран за председател, заварих 12 преписки от предишния мандат, а след това постъпиха още 1-2 сигнала.

Предложенията ми повече съветници да имат достъп до материалите, а решенията да бъдат публични, се отхвърлиха от колегите ми. Старите преписки бяха архивирани, а новите – неглижирани.  От 9 месеца няма постъпил сигнал - преборихме корупцията. От комисията няма смисъл, защото играе ролята на параван. Общинската администрация е същата, която функционира, за да обезпечава мераците на Кирил Йорданов, Янко Станев и Борислав Гуцанов”, коментира Григоров. 
 
Независимият общински съветник определи като „перверзна” практиката в общински жилища на символични наеми да бъдат настанявани общински служители, които след 5 години получават правото да ги закупят. Той даде за пример зам.-кмета по финансите Пейчо Пейчев. 
 
„Пейчев плаща около 90 лева наем за апартамент от 110 кв. м. В неговата кооперация такива жилища на свободен наем се отдават за 800 лева, което е близо 10 пъти разлика. По тази логика за 4 години можеш да спестиш например 40 000 лева и с тях после да си купиш жилището по данъчна оценка”, отбеляза съветникът.
 
Сделките с общински жилища са единствените, при които съветниците дават съгласие за реализирането им, без да знаят на каква цена ще бъдат сключени, изтъкна още Григоров. Според него, ако в тези имоти действително се настаняват социално слаби хора, те не биха имали възможност да ги закупят след 5 години, както позволява общинската наредба. 

Общински съветник заподозря кражба за 1 млн. лв.
 
Варненци сами ще могат да контролират работата на сметопочистващите фирми, ако има публична информация за броя на контейнерите на всяка улица, смята Григоров. Според него поставените съдове са по-малко от предвидените в договорите.
 
Григор Григоров не се е отказал от идеята си Сталин и Георги Димитров да лишени от званията „почетен гражданин на Варна”. Това може да стане с решение на Общинския съвет, но предложението може да бъде разгледано, ако е подкрепено от 17 съветници. При първия си опит Григоров е успял да събере само 13 подписа на свои колеги. 

Общински съветник: Сталин и Георги Димитров са престъпници, не трябва да са почетни граждани на Варна
 
Цялото интервю с Григор Григоров ще откриете в аудио зоната