Богове, маски, хора гостува на Варна
Богове, маски, хора гостува на Варна / netinfo
Третата национална изложба от поредицата „Съкровищата на България” -„Богове, маски хора” ще бъде официално открита утре в 16 ч. в Регионалния исторически музей. Това съобщи научният консултант на изложбата и съставител на каталога към нея Александър Минчев.

Той уточни, че в експозицията ще бъдат представени 74 старинни предмета от 6 в. Пр. Хр. до 3. в. от н.е. Основната идея на специалистите е чрез съкровището да бъдат представени религиозният светоглед за обезсмъртяването у траки, елини и римляни - трите основни етноса, които живеят в днешните български земи през Античността. В експозицията са включени някои от шедьоврите на античното изкуство в българските земи. Подбраните са скулптури, които показват образите на божества от тракийския, елинския и римския пантеон, също образи на хора.

Особено място в изложбата заема групата на маските. Маската е символ и проява на желанието на човека да надмогне своята смъртна природа и да достигне божественото.

В изложбата са представени парадни бойни шлемове-маски от римско време, погребални маски, театрални маски и др.

Акцент в експозицията е прочутата златна маска от могилата „Светицата”, Казанлъшко – която хипотетично се свързва с цар Терес.

Със свои експонати участват Националният археологически институт с музей при БАН-София; Националният исторически музей в София; Регионалните исторически музеи в Бургас, Стара Загора, Благоевград, Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Разград, Силистра и Историческите музеи в Балчик, Девня, Свищов и Петрич.

За разлика от първите две национални изложби, представени във Варненския археологически музей, третата впечатлява не толкова с блясъка на злато, колкото с великолепните паметници на античното изкуство от България, много от които открити наскоро или непоказани до сега.

Изложението ще продължи до 30 октомври тази година