Промяна в Правилника вместо закриване на цяла институция, предлага омбудсманът на Казанлък
Промяна в Правилника вместо закриване на цяла институция, предлага омбудсманът на Казанлък / netinfo


Мисля, че причината съм аз. Затова вместо да се закрива целият орган „обществен посредник в община Казанлък", Общиниският съвет може да направи промяна в Правилника за избор на омбудсмана и тя да е следната:
Мандатът на обществения посредник да приключва с изтичане на мандата му.
Така органът ще се запази, а управлящите ще могат да си назначан човек тогава, когато намерят подходящ за поста, след като разбирам, че причината за закриването му съм аз.


Това заяви днес общественият посредник на Казанлък Катя Киликчиева, по повод внесеното предложение от общинския съветник от партия ЛИДЕР в Казанлък Джамал Папарланов за закриване на органа на омбудсмана в общината.
Предложението за това ще се разглежда на заседанието на Общинския съвет във вторник -18-ти декември.


Пред журналисти Киликчиева не скри огорчението си от предложението на Папарланов, който за изминалите 5 години в мандата й нито веднъж не е имал или отправил забележки относно работата й , но с последното си предложение позволил да се превърне в пощенска кутия на други хора.
Въпреки че общественият посредник е независим орган, то избирът му е политически, тъй като се избира от Общинския съвет. В този смисъл разбирам, че има човек-има проблем, няма човек- няма проблем, допълни Киликчиева.
Тя изрази несъгласие и с тезата на народния представител от ГЕРБ Емил Караниколов, който по-рано през деня заяви, че органът обществен посредник е нужен и е завоевание на демократичното , но не приемал факта да се работи с гражданите само 4 часа в седмицата.
Имам два фиксирани приемни дни- вторник и сряда, но на практика при мен всеки може да дойде, когато реши, заяви Киликчиева. Повече от година тя съвместява функцията на обществен последник, технически секретар и чистачка. 29 хиляди лева е бюджетът на обществения посредник за година и размерът му не е променян за всичките 5 години на неговия мандат.
Средства за представителни разходи за СОТ и други на институцията няма. Те се плащат от джоба на действащия омбудсман.
На упреците, че жалбите по които общественият посредник е работил са малко, Киликчиева отговори така: не бих казала, че са малко. Просто има хора , които не желаят да афишират проблемите си, нито имената си. В крайна сметка не еважно колко жалби си завел, а реално на колко хора си помогнал, заяви тя.


В късния следобед днес от политическа партия "Движение България на гражданите" разпространиха Отворено писмо , с което изразяват позицията си, относно утрешния дебат в местиня парламент.
Органът „обществен посредник" в Казанлък не бива да бъде закриван, е позицията на хората на Миглена Кунева в казанлъшко.
Мотивите, с които се иска закриването на органа на омбудсмана, от " Движение България на гражданите", определят като антидемократични, провя на пълна некомпетентност и непознаване на законовите и морални принципи на функицониране на тази институция.


В Откритото писмо, адресирано до омбудсмана на Република България Константин Пенчев, до областния управител Недялко Недялков и до председателя на Общинския ъвет в Казанлък се казва, че: „чрез предвидените промени се създава реална опасност да се унищожи зачитането на основните права на личността и принципа на правовата държава, да бъде отнето правото на всеки гражданин за леснодостъпно средство за безпристрастен контрол върху действията на органите за държавно управление".
Позицията на партия "Движение България на гражданите" е, че длъжността обществен посредник не бива да бъде закривана, тъй като е мерило за демократичност, а отсъствието й е връщане към тоталитарното управление.


Въпросът за обществения посредник на Казанлък и бъдещето на институцията е включен в дневния ред на заседанието на Съвета на Казанлък във вторник.
Постоянните комисии към него имат различни становища, относно предложението за закриване на органа. Част от тях не са излезли с конкретна позиция.


Казусът да има или да няма обществен посредник в Казанлък се заплете на предишното заседание на общинския съвет, след като не бе избран нов обществен посредник. Две бяха кандидатурите за поста: на настоящия омбудсман Катя Киликчиева и на Гинка Щерева- представител на групата "Експерти за Казанлък".
Седмица след заседанието в деловодството на местния парламент на Казанлък бе внесено предложение от съметника на паритя ЛИДЕР Джамал Папарланов за закриване органа на омбудсмана.
Мотивите за това са: ненужна институция, чийто средства за нейната издръжка могат да се разходват по-целесъобразно за други нужди.