Приключи втората среща на председателите на съдилища-модели
Приключи втората среща на председателите на съдилища-модели / DarikNews.bg, архив

Завърши втората среща на председателите на съдилища-модели и партньори по проекта „Усъвършенстване на работните процеси в съда".

Създаването в съдилищата на специални условия за работа с деца бе една от темите на дискусиите във втория ден от срещата в Стара Загора. Въвеждането и оборудването на подобни стаи, както и въвеждането на техники за подобряване на ефективността на изслушването на деца в съда е една целите на тригодишния проект (2010-2012) на Програмата за развитие на съдебната система, финансиран от фондация „Америка за България". Представен бе опитът на Окръжния съд в Шумен и Районния съд в Чепеларе, които вече имат стаи за разпити на деца.

В паралелна дискусия бяха обсъждани практики за повишаване на доверието в работата на съда, сред които е провеждането на открити дни. Споделен бе опитът на Окръжния съд във Варна, който има изготвена специална методика за провеждането на открити дни.

Възможността за електронно връчване на призовки и съдебни съобщения бе представена на третата специализирана дискусия, чийто фокус бяха съдебните процедури.

В края на срещата членът на Висшия съдебен съвет Радка Петрова представи информация по изпълнението на Плана за действие в съдебната реформа, по Механизма за сътрудничество и проверка, наложен на България от ЕС.

Проектът „Усъвършенстване на работните процеси в съда" се изпълнява от неправителствената организация Програма за развитие на съдебната система. През 2000 г. 11 пилотни съдилища започнаха да изпълняват нови стандарти за добро управление и оперативност. Днес съдилищата, които се стремят да подобрят работата си и да правят реформи по програмата "Съдилища-модели и съдилища-партньори" са 43, като тенденцията е броят им да се увеличава. 32 от тях покриват критериите за добро управление и ефективност по План за подобряване работата на съдилища, одобрен през 2005 г. от Висшия съдебен съвет за национален стандарт, и са обявени за съдилища-модели.

През идната година се очаква поне още седем съдилища да се присъединят към проекта.