Красен Кралев откри спортните площадки на Тракийския университет
Красен Кралев откри спортните площадки на Тракийския университет / Dariknews.bg

Спортният министър Красен Кралев преряза лентата на новоизградените спортни площадки на Тракийския университет в Стара Загора. Терените, които са предназначени за футбол и тенис на корт, са изградени по Наредба № Н-1 от 08.02.2007 г.на Министерството на младежта и спорта. Общата стойност на проекта е в размер на 238 891лв. в т.ч. собствени средства на университета в размер на 39 815 лв.

"Идеята е още от 2011 г. Тогава получихме одобрение, но финанси просто нямаше. Договорът бе подписан през 2014 г. и финализиран успешно. Това е едно бижу, което е дар за нашите студенти, преподаватели и служители, а също и за гражданите на Стара Загора, които по определен график ще имат възможността да спортуват тук", обяви изпълняващият длъжността ректор на Тракийския университет проф. Иван Въшин.

"За пети път съм в Стара Загора и трябва да кажа, че за спортната инфраструктура тук се направи много. Това показва, че старозагорци наистина обичат спорта", отбеляза спортния министър Красен Кралев.

"Важно е в университетите, в училищата да има места за спортуване. Това е част от приоритетите в управленската програма на нашия екип. Специално внимание обръщаме на ученическия и студентския спорт, предвиждаме и много промени в тази насока в Закона за спорта, който подготвяме. Те ще дадат нов статут на академичните спортни клубове и нови възможности за тяхното финансиране. Имаме и програма, по която може да става обновяването на физкултурните салони.

По наша инициатива през тази година беше извършена инвентаризация на спортната инфраструктура в училищата. От 2700 училища в 300 изобщо няма физкултурни салони. 433 имат помещения пригодени уж за спорт, но в тях е невъзможно да се изпълняват някакви активни занимания на подходящото ниво. Почти същото е положението в университетите. Поработихме доста, имаме решение и ще го обявим до дни", коментира още спортния министър в Стара Загора.

На церемонията присъстваха още областния управител инж. Георги Ранов, заместниците му Марияна Кръстева и Мануил Манев, депутати, директори на училища в Стара Загора.