Кметът: Общината има план за действие в „Лозенец”
Кметът: Общината има план за действие в „Лозенец” / Община Стара Загора

До два месеца в общината ще заработи Център за градска мобилност, в който ще се приемат и обработват всички получени сигнали, в това число и за незаконната сеч. Безпилотен вертолет ще помага в борбата с пожарите и безобразното изсичане, като за него администрацията вече получи разрешение от Общинския съвет да кандидатства по европроект. Вероятно на майското заседание на местния парламент ще се гледа и промяна в Наредбата за обществения ред, с която да се забрани преминаването на каруци в града. Работи се и по създаването на софтуер с мобилно приложение, който ще установява с точност координатите на засегнатия от незаконно посегателство район.

Това бяха част от набелязаните мерки за справяне с безобразното изсичане на гората, близо до ромския квартал „Лозенец". Проблемът отново събра на една маса представители на институции и граждани, а домакин беше кметът Живко Тодоров. Той обаче бе категоричен, че незаконната сеч е следствие от палежите, за голяма част от които има данни, че са умишлени. Първата стъпка, която според кмета трябва да се предприеме, е събарянето на незаконните ромски постройки.

„Общината има план за действие в ромския квартал и ние го наричаме въдворяване на ред. Това може да стане като се премахнат всички незаконни постройки на приходящите от други райони роми. Днес ще проведа среща с директора на полицията Иван Чолаков, на която ще изготвим график за това и ще потърсим подкрепата на жандармерията, за да се гарантира опазването на обществения ред. Няма как да разрешим веднага проблема в „Лозенец", но това са първите стъпки в правилната посока-ред, засилено полицейско присъствие, изчистване на нерегламентираните сметища, премахване на незаконното строителство, предотвратяване на умишлените палежи, противодействие на други проблеми като силната музика, сводничеството, разпространението на наркотици", коментира кметът Живко Тодоров.

От понеделник директорът на Регионалната дирекция на горите Петър Заяков ще разпореди ограничителен режим за каруците, няма да се издават и разрешителни за т. нар. техническа сеч в засегнатите от пожарите райони, обещаха от горското.

За засилено полицейско присъствие в района на ромския квартал, както и в гората над него, за сформиране на граждански отряди в помощ на полицията и за постоянно взаимодействие между институциите, настояха гражданите, които присъстваха на срещата в общината. В дискусията участваха представители на фб групи, Регионална дирекция на горите, Държавно горско стопанство, охранителната фирма 3S СОТ, ОД на МВР.