Ще продължат да търсят кръста, който бе погълнат от Тунджа на Богоявление
Ще продължат да търсят кръста, който бе погълнат от Тунджа на Богоявление / Дарик Сливен Архив

Усилията на жителите на сливенското село Самуилово да намерят кръста, който бе погълнат от водите на Тунджа на Богоявление ще продължат, тъй като досега не се увенчаха с успех, каза пред Дарик кметът на селото Иван Василев.

След омекване на времето отново ще заработи багер с голямо гребло, а тинята и калта ще бъдат извозени до пресевна. Досега е преравяно на 5 метра вляво и дясно от мястото, където се изгуби кръстът.

„Той е изработен от супра - сплав със съдържание на сребро и на самото разпятие има  благороден метал. Това беше моя личен кръст, откакто съм станал свещеник от 1981 година", обясни предстоятелят на катедралния храм „Св. Димитър" в Сливен отец Красимир Генов. Той каза, че никъде не е описано какво трябва да се прави, ако кръстът се загуби при Богоявленския ритуал по този начин и че не е искал да обижда селяните като хвърля дървен.

„Хвърля се желязо, защото е признак на здраве", убеден е свещеникът. Той разказа и любопитна история, как през 50-те години по време на гоненията срещу свещеници от комунистическия режим, един поп отишъл в селото и там го набили и го хвърлили във водата.