В Разград ще глобяват гурбетчии, оставили децата си без надзор
В Разград ще глобяват гурбетчии, оставили децата си без надзор / Радка Минчева
В Разград ще глобяват гурбетчии, оставили децата си без надзор
38659
В Разград ще глобяват гурбетчии, оставили децата си без надзор
  • В Разград ще глобяват гурбетчии, оставили децата си без надзор

Глоба от 1000 лв. чака родители, заминали на работа в чужбина и оставили децата си без надзор - съобщи секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Разград Диана Господинова. Това е третата мярка по едноименния на комисията закон за нехайство на родителите към децата, първите две са предупреждение и задължителен труд в полза на обществото.

Голяма част от учениците от Разградско в гимназиален етап живеят сами, а родителите им работят в чужбина. Мерки за това могат да се вземат по Закона за закрила на детето - съобщи  секретарят на Местната комисия за борба срещу противобществените прояви в Разград Диана Господинова.

В момента работим по случай на едно дете в такава ситуация. Момчето е от Спортното училище. Майката е в чужбина, с останалите роднини е в лоши отношения, не ходи при тях. И дефакто той съществува тук самичък в общежитието. Не е ясно къде ходи в събота и неделя и през ваканциите. И отделът за закрила на детето го предупредиха миналата седмица да съобщи на майка си, че ако до 2 седмици тя не се яви в отдел „Закрила на детето", той ще бъде настанен в Дом „Лудогорие" в Исперих.

Родителите, проявили нехайство, могат да се санкционират и по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Мерките са три: предупреждение, задължителен труд в полза на обществото и глоба до 1000 лв. Последната се налага с кметска заповед, в Разградско още няма пободен случай. Според Илонка Тодорова от Професионалната гимназия по транспорт и строителство заминаването в чужбина и оставянето на децата в България сами противоречи и на Конституцията, подкрепят я и други педагози.

Много ми хареса това, дето ще се търсят родителите, дето не се грижат за децата си, че глоби и така нататък. В нашето училище повече от половината, не смея да твърдя, че са към 70%, тези деца съществуват сами в държавата. Техните родители ги няма или има баба или дядо или никой. В тази държава има Конституция, не знам какво трябва да пишем, но на тези родители трябва да се търси друга отговорност. Миналата година имахме случай на болно дете. Аз съм родителят, класният, всичкото, аз по лекари, по София, по Варна. А човека умираше. Даже ТЕЛК не можахме да го пенсионираме, защото я няма майката да се подпише. В момента в моя клас са 14 деца, от тях 6 родители нямат, от другите четирима всъщност имат нормални семейства. Те съществуват сами. Кого ще намерим? В Конституцията в член 3 пише: До 18 години родителят се грижи за детето си. Значи трябва да се търси някаква друга много сериозна отговорност. Да напишем писмо, но то ще е до дядо на село, на кого, къде? Ние сме учители, родители, съветници, доктори, всичко. И никой не иска да го чуе това.

....Коя е тази нормална държава, която допуска родителите без да са оставили пълномощно кой да се грижи за това дете да напускат държавата? Коя е тази друга държава? Представите си това в Америка - дете, оставено на някого. Как така на някого? Тука може.

Според други учители обаче родителите просто нямат избор, когато тръгват на гурбет.