Църквата почита Св. Петка
Църквата почита Св. Петка / снимка:Русенска епархия

Днес Православната църква отбелязва паметта на света преподобна Параскева-Петка Търновска, чиито мощи се намират в гр. Яш, Румъния. В този ден своя храмов празник ще отбележи едноименния манастир в с.Копривец, Община Бяла, където ще бъде отслужена празнична св. Литургия. Молитвено участие в богослужението ще вземе Негово Светейшество патриарх Неофит.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11-ти век. Води благочестив живот, а след кончината й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен Втори ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на старата столица. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където са и досега.

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция се правят оброчни курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

В някои райони Петковден е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник.