/ Дарик Пловдив
По малко над 3000 лева допълнително възнаграждение са получили двамата директори на общинска фондация "Пловдив 2019" за последните три години.

Дарик спечели: Заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“ са публични, постанови съдът

Това става ясно от отговора на общинската администрация на подаденото заявление от журналистите Искра Койчева от Дарик и Ваня Драганова от Пловдивпрес по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

До месец ще стане ясно заплатите на шефовете на „Пловдив 2019" публични или лични са

Според отговора от Община Пловдив, за 2017-та година изпълнителният и артистичният директор на фондацията Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева са взели по 1416 лева над основното си трудово възнаграждение, през 2018-та сумата възлиза на 1513 лева на човек, а през настоящата година досега са получили по 271 лева. 

Отказът на Общината да съобщи заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“ влиза в съда

Новото заявление по ЗДОИ за допълнителните възнаграждения, който получават Велчев и Куюмджиева беше подадено от Искра Койчева и Ваня Драганова, след като журналистите спечелиха делото в Административния съд в града на тепетата срещу отказа на Община Пловдив да съобщи заплатите по трудов догвор на шефовете на „Пловдив 2019“.  

На извънредна сесия - искат отчет за похарчените пари от "Пловдив 2019" и оставката на арт директора на фондацията

Според тогавашния отговор на администрацията, възнагражденията им не били публична, а лична информация.

1560 лв. е заплатата на арт директора на "Пловдив 2019", фондацията не плащала на водещите международни медии

В решението си обаче магистратите посочиха, че исканата информация е обществена, тъй като дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение за дейността на ръководителите на фондацията, както и че е налице надделяващ обществен интерес относно повишаване на прозрачността и отчетността на "Пловдив 2019".