Уникална операция в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ - Плевен
Уникална операция в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ - Плевен / Дарик Плевен

Уникална реконструктивна операция спаси ръката на 47-годишен мъж. Новината бе огласена от доц. Вихър Ковачев, д-р Христо Гигов и д-р Манчо Ковачев от Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ„Д-р Георги Странски" - Плевен.

Иван е пострадал при трудов инцидент, в резултат на който са прекъснати нервите на дясната му ръка и тя остава напълно безжизнена. След два операции мъжът вече движи пръстите си.

Това е шестата поред микрореконструктивна операция в Университетската болница в Плевен от началото на годината, обяви доц. Ковачев. Като пионер в този тип хирургия, доц. Ковачев подчерта, че тя е плод на дългогодишна работа. Той е обучаван от водещи специалисти от Германия, САЩ и Китай като проф. Кауфман, проф. Чен и други.

Уникална операция в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ - Плевен
netinfo

Новата техника, осигурена от ръководството на Университетската болница, води до увеличение на редките и високоспециализирани операции, допълни той.

Доц. Вихър Ковачев изрази благодарност към проф. д-р Григор Горчев и изпълнителния директор доц. д-р Димитър Стойков за това, че днес работят с една от най-съвременните технологии в областта на микрохирургията - високотехнологичен компютъризиран преносим електронен микроскоп, апарат за интраоперативно определяне на функционалността на нерва и за усъвършенстването на базата на Клиниката по ортопедия като цяло.

От първата реконструктивна операция през 1991 г. в Университетската болница са правени средно по 1,2 до 3 годишно или около 20 за периода, допълни специалистът.

Този тип операции са много тежки и скъпи, и не се финансират от НЗОК, допълни доц. Ковачев. Средствата за тях се осигуряват от Университетската болница. Над 50 000 евро струва подобна операция. Причината е в скъпите консумативи, които са произвеждат от биоинженерни продукти.

Иван се казва и първият пациент, на който е извършена микрореконструктивна операция. След инцидент дясната ръка на мъжа била откъсната под лакътя. Днес Иван има ръка и я движи макар и ограничено. Признава, че ако не са му помогнали тогава това е щяло до сложи край на кариерата му в армията. С гордост той раздказа как представители на НАТО дошли на посещение в проделението му 2 години след инцидента се възхитили от работата на лекарите и признали, че в САЩ към онзи момент такива операции не са правени.

Пред медии екипът на Клиниката по ортопедия представи още няколко свои пациенти. Костадинка от Враца, която вече 6 година живее с изкуствено бедро и коляно, млад мъж с раконструирана долна челюст, и друг с реконструкция на крака.

Този тип интердисциплинарна хирургия предвижда участие на различни специалисти, като общ и съдов хирург, ортопед и други. Тя включва реимплатниране на крайници, органосъхраняващи операции, костновъзстановителни и операции на увредени нерви.

Проблем е липсата на центрове за постоперативно лечение на пациентите, а те се нуждаят от продължителна рехабилитация и психологическа подкрепа, сподели доц. Ковачев.