Джипита ще търсят неимунизирани срещу морбили пациенти
Джипита ще търсят неимунизирани срещу морбили пациенти / netinfo

Лични лекари в Ловешко ще издирват неимунизирани срещу морбили пациенти. За това съобщиха от пресцентъра на областната управа в Ловеч. До 19 февруари РЗОК Ловеч трява да проведе разговори с общопрактикуващите лекари в луковитските села Бежаново, Ъглен, Дерманци и угърчинското село Микре за неимунизираните срещу морбили, паротит и рубеола деца. Решението е било взето на заседание на Оперативния щаб за организация и изпълнение на дейностите по извънредната имунизационна кампания срещу морбили в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването.

В началото на февруари 13 общопрактикуващи лекари са представили списък с необходимите количества ваксини за пропуснати дози на подлежащите им деца за имунизация на 13-месечна и 12-годишна възраст. Те са от Луковит, Румянцево, Брестница, Александрово - или това са общо 404 дози, които вече са осигурени и получени от джипитата. Изготвени от РЗОК са списъци на 11 лични лекари в населени места с предимно ромско население. Това са села от общините Летница, Луковит, Угърчин, Ябланица и Тетевен - 14 344 души по статистически данни, при 70 % ромско население. От посочените 11 лекарски практики първоначалният обхват с извънредна имунизация е за около 3 300 души във възрастта 13 месеца - 20 години за обхващане на първи етап от извънредната имунизация.

35 дози са получени от Центъра за спешна медицинска помощ и МБАЛ Ловеч за желаещите да се ваксинират медицински работници. Всички общопрактикуващи лекари от областта издирват имунното състояние на пациентите си от 13 месеца до 20-годишна възраст. При направеното от РИОКОЗ проучване като най-рискови се очертават Луковит и селата Бежаново, Ъглен и Дерманци, като причината затова е най-ниския обхват със задължителните приеми ваксина срещу морбили и текучество на общопрактикуващите лекари, обслужващи населението на посочените села.

От оперативния щаб призовават родителите от населените места в община Луковит да оказват активно съдействие на общопрактикуващите лекари при изясняване на имунния статус на децата. Те трябва да съдействат и при обхващането им с ваксинация като потърсят личните лекари за имунизации. До момента на територията на 8-те общини няма регистрирани случаи на морбили.