/ Община Кюстендил
Община Кюстендил има готово предложение за цялостна реформа на образователните институции в Кюстендил, като това включва и създаване на нови училища, каза кметът Петър Паунов, по повод обсъждането на план- приема за новата 2019/ 2020 учебна година.

“Ще запознаем обществеността с него, след емоциите около 24 май. Ще работят екипи с Министерство на образованието, готови сме”, заяви кметът Паунов.
 
Общинският съветник Огнян Атанасов коментира по време на публичното обсъждане на бюджета за 2019 година, че ресурса от ученици в общината, като етноси вече е почти 50/ 50%.

“Където има медиатори, там отиват да учат деца от ромски произход, където няма не отиват. И така тези деца не получават адекватно образование или каквото искат. Има и ученици, които отиват в гимназии и втория срок отпадат, а след това няма къде да учат”, коментира инж. Атанасов.
 
“Казах го, както на колегите от сферата на образованието, така и на бизнеса. Обществеността трябва да е убедена в перспективата на дадена специалност  и професия. Ако ще да закрием всички паралелки по математика и информатика.

Ако някой родител е решил, ще запише детето си в съседен град. Тук е въпрос на обществени нагласи, на анализ, на приоритети. Лошото е, че българинът често се влияе от модни тенденции, които ни карат да се хвърляме в крайности, затова искаме да има устойчивост. Виждаме, че вече има устойчивост при бизнеса, в това число и в туризма.

Производствените ни, 2 завода в кухненското обзавеждане инвестират в кадри. Колегите в шивашката промишленост, след модерните бази са готови да инвестират в кадри. 

Комплексен подход е нужен и родителите да са спокойни, че детето им има шанс и перспектива. Бог ни е създал всички с различни умения, иначе всички щяхме да сме роботи и да знаем всичко”, коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов.
Дарик- Кюстендил