Доброволните отряди все още не са обучени за първа долекарска помощ
Доброволните отряди все още не са обучени за първа долекарска помощ / netinfo

Вече една година няма организация за обучение в първа долекарска помощ на участниците в доброволните отряди към общините. Актуално състояние на доброволните формирования в Област Кюстендил, бе тема на работна среща, ръководена от областният управител Иван Каракашки, с участието на представители на общините и държавните структури, и БЧК.
Директорът на Спешен център- Кюстендил д- р Анелия Георгиева и директорът на БЧК- Кюстендил д- р Емилия Кацарска декларираха готовност за провеждане на това обучение. Без ясен отговор остана въпроса, дали общините имат възможност да финансират тези курсове? Не бе ясно и колко часа е курса?
Директорът на Областно управление Пожарна безопасност и защита на населението, комисар Гроздан Христов заяви, че кметовете на общини носят отговорността за довършване на обучението на доброволните отряди. Те разпределят и отпуснатите им средства.
Областният управител Иван Каракашки критикува участниците в срещата, представители на общините, че този едногодишен проблем за обучението на доброволците в долекарска помощ не е решен. "Общините трябва да отделят необходимите средства, за да имаме обучени формирования, които да действат при нужда", коментира Каракашки.

Доброволните отряди все още не са обучени за първа долекарска помощ
netinfo

Най- много са доброволците в Кюстендил- 45, в Дупница - 28, в Бобов дол и Трекляно по 5 - ма, Невестино- 3, Бобошево -6, Кочериново- 4, като там в процес на регистрация са още 11 души.

Доброволните отряди все още не са обучени за първа долекарска помощ
netinfo

Комисар Гроздан Христов обяви, че кметовете могат да поискат и да получат безвъзмездно противопожарен автомобил, от отпадналите от употреба, но добре поддържани стари, руски коли. Постъпки за това вече има от общините Кюстендил и Кочериново. Кметът на Трекляно Радко Петрунов и зам.- кметът на Невестино обаче коментираха, че малките им общини нямат възможност да поддържат такъв тип автомобил, който има и висок разход на гориво.