/ Христо Пешев
Академия за гражданско образование организира безплатни уроци за учениците от 11-12 клас в Кюстендил. Те ще се проведат в почивните дни на месец април, в актовата зала на ПМГ.

Учениците, които участват във всички срещи ще получат накрая Сертификат за изкаран курс от Сдружение Академия за гражданско образование. Дискусиите, свързани с държавата и правото се водят от студенти завършили или все още изучаващи право в Софийския университет, на достъпен за младите хора език.

“Идеята е самите ученици да осмислят темите чрез дискусия и споделяне на собствения опит в правото. Темите включват: държавата е върховенството на закона, избори, човешки права, дискриминация, престъпления и отговорност и свобода на словото. Според нас, те са фундаментални за изграждането на една личност, която тепърва ще навлиза в обществения живот. Не ги затормозяваме с конкретни разпоредби, не използваме думи, които те не биха разбрали.

https://www.ago-academy.org/kyustendil

Една от темите, по която учениците проявяват интерес е случая на доктора, който застреля крадец в Пловдив. Те дискутират, провокираме ги да разсъждават и след известно време самите ученици разбират какво е написано в закона без никога да са го отваряли. Когато осмислиш нещо сам то остава с теб за много по- дълго време, отколкото ако ти е преподадено със “сух урок”, коментира в интервю за Дарик един от лекторите в Академията, кюстендилецът Христо Пешев.

Академия за гражданско образование
Христо Пешев

Учениците от 11- 12 клас в Кюстендил ще коментират и какво представлява задължението да носиш лична карта, каква глоба те очаква ако си навън след вечерния час? “Говорим и за избори, опитваме се да ги мотивираме да са активни граждани”, допълни Христо Пешев.

"Целта, която преследваме с Академията е да запълним зеещата дупка в средното образование у нас и да повишим правната култура на младите хора, както и да ги провокираме и насърчим да познават и защитават правата и свободите си, тъй като това е една от стъпките по пътя към изграждане на по-справедливо общество", споделят организаторите.

Вече близо 300 ученици от София, Гоце Делчев, Враца и Горна Малина са участвали в курса, предстоят срещите във Видин и Кюстендил.

Друга инициатива, също част от Академията е- видео поредицата „300 секунди право“, която представлява онлайн влог, достъпен за всички в-  YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCDosqR8oxxoAaf2DEa5OUIw). С тези видеа ние целим да предадем по още един начин информацията, която изнасяме по време на уроците - по достъпен, забавен и интерактивен начин.

Това, впрочем, е един от първите образователни интернет влогове изцяло на български език, споделят от Академията за гражданско образование.
Дарик- Кюстендил