С модернизацията ще се решат два проблема едновременно - намаляване на емисиите на въглерод и метан
Предстои модернизацията на производството и увеличаване на заплатите на персонала в димитровградската топлоелектрическа централа (ТЕЦ) "Марица 3", съобщиха от ръководството на енергийното дружество.

РИОСВ наложи няколко санкции на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград

От този месец трудовите възнаграждения се увеличават с 10 %. Модернизацията ще бъде предприета на няколко етапа. След оценка на оборудването и инфраструктурата ще бъде започната рехабилитация, за която е наета водеща ремонтна компания в бранша.

Това е фаза на подготовката за следващия етап, през който ще започне изграждане на инсталация за производство на биогаз от сламата, за която сега има разрешение да се влага директно и която съставлява 20 % от използваното гориво.

С образуването на по-голямо количество биомаса в газ се решават два проблема едновременно - намаляват се емисиите на въглерод и метан, поясниха от компанията.

Димитровградската топлоцентрала "Марица 3" оспорва санкция на екоинспекцията в Хасково

От дружеството припомнят, че през 2021 г. централата получи от Министерството на труда и социалната политика приза "Работодател на годината". През тази година ТЕЦ "Марица 3" е планирала значително увеличаване на работните места.

В момента в нея работят 240 души, като още около 70 до 100 човека са заети с проектни, ремонтни и други обслужващи дейности от външни подизпълнители.

Припомняме, че в града имаше редица протести за замърсяването на въздуха от топлоелектрическата централа. На 7 април Димитровград беше обгазен със серен диоксид, като бяха наложени предпазни мерки за населението. На предполагаемия замърсител - ТЕЦ "Марица" 3 АД беше издадено предписание за намаляване на работните мощности
БТА