/ БГНЕС
Димитровградската топлоелектрическа централа (ТЕЦ) "Марица 3" АД оспорва в съда наложена й санкция от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково, съобщиха от ръководството на енергийното дружество.

Наказателното постановление в размер на 30 000 лева е наложено от РИОСВ за неизпълнение на условие от Комплексното разрешително, изискващо количеството на биомасата при съвместно изгаряне на въглища и биомаса да не надвишава 20 процента от общото количество гориво.

Имаме определено количество на годишна база, което неправилно се разделя на 12 равни части през месеците. Нямаме такова условие, а към момента на проверката сме далеч от общото ни разрешено количество биомаса и за превишение въобще не може да се говори, каза пред БТА главният юрист на централата инж. Юлиян Семерджиев.

Освен това биомасата е класифицирана от ЕС като възобновяем източник на енергия. При нейното използване емисиите на серен диоксид са по-ниски. Според експертите тя напълно може да замени въглищата, особено в по–малките централи, пише в разпространеното становище на ТЕЦ "Марица 3" АД.

От дружеството смятат, че в частта за биомасата Комплексното разрешително трябва да бъде актуализирано, защото това би означавало повече произведена "чиста" енергия. 
 
БТА