/ СИДП, архив
39 дка полезащитни горски пояси ще бъдат залесени на територията на Държавно ловно стопанство „Тервел”. След като почвата бъде почистена, на площ от 22 дка в землището на село Кочмар ще бъдат засадени 1 100 гледичиеви фиданки. На останалите 17 дка край Жегларци до края на декември ще бъдат засети 340 кг церови жълъди.

„Полезащитните горски пояси имат важна роля за противодействие на ветровата ерозия. Благодарение на микроклимата, който създават, се поддържа и влажността на въздуха.

Затова тези уникални по рода си в Европа горски ивици, допринасят за плодородието на Североизточна България. Икономическият ефект е безспорен, тъй като според специалистите увеличават добивите от селскостопански култури до 30%”, коментира директорът на ДЛС „Тервел” инж. Георги Ботев и увери, че лесовъдите отговорно съхраняват и поддържат обособените преди повече от 60 години полезащитни горски пояси в Добруджа.

В ловното стопанство планират още да бъде подпомогнат растежа на младите насаждения в землищата на селата Нова Камена и Зърнево.

„За да осигурим простор за все още крехките церови фиданки, ще разчистим издънките и храстовата растителност, които задушават дръвчетата”, обясни инж. Ботев. По думите му предвижданите лесовъдски мероприятия ще приключат в рамките на настоящия месец.