РВМС проверява търговците на риба преди Никулден
РВМС проверява търговците на риба преди Никулден / DarikNews.bg

Масови проверки на магазини, складове и сергии за продажба на риба извършват служителите на РВМС-Добрич в цялата област, съобщи шефът на ветеринарномедицинската служба д-р Красимир Калинков. Инспектират се и рибарските местостоянки по морето, където се предлага пресен улов. Проверките са традиционни преди Никулден и ще продължат до 6 декември, а резултатите ще станат известни в средата на месеца. 

Инспекторите проверяват за наличие на разрешителни за продажба на риба, документацията, която придружава доставките, както и спазват ли се изискванията за съхранение и предлагане на стоката. 

При пресния продукт, предлаган от рибарите, трябва незабавно след улова той да се измие с питейна вода и да се съхранява в каси с лед за срок, не по-дълъг от 48 часа. Когато рибата се доставя с транспортни средства от водоеми и рибовъдни стопанства, тя трябва да стигне до потребителя до 6 часа след улова и до два часа след разтоварването. Това са изисквания на Наредба №26 за директна доставка на малки количества суровини и храни от животински произход, влязла в сила през октомври т.г. 

Най-често срещаните нарушения, които са засечени миналата година, са неспазване на температурния режим на предлаганата риба, липса на лед в касите при охладената стока, неспазване на изискването за минус 18 градуса при замразената, липса на наклонени плотове в търговските обекти. При миналогодишните проверки не са констатирани обекти без разрешителни. Установено е предлагане на риба на нерегламентирани места - продажба от коли и микробуси, като търговците са санкционирани. 

Д-р Калинков апелира гражданите да проверяват при какви условия се съхранява и как се предлага рибата, която купуват.

Според Закона за храните санкцията за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект е от 1 500 до 2 000 лв. за първо нарушение. Липсата на документи за произход се санкционира по Закона за ветеринарномедицинската дейност с глоба между 100 и 3 000 лв. в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице и дали изискванията са нарушавани системно. За продажба на продукти от животински произход с изтекъл срок на годност санкцията може да достигне и до 5 000 лв.