/ Дарик Добрич
Окръжен съд Добрич наложи условни присъди на бившия областен управител Динчер Хаджиев, бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа Пламен Ганев и Костадин Великов - началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич. Тримата са осъдени за служебни престъпления - извършване на осем сделки с държавни имоти в периода от края на 2006 г. до началото на 2008 г., при които са нанесени значителни щети. Имотите са били продадени на цени, многократно по-ниски от оценката им.
 
Бившият областен управител получи условно наказание от 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 2 500 лева. Съдът определи същото наказание и за Пламен Ганев, а Костадин Великов е осъден на 9 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с 3-годишен изпитателен срок.
 
Установено е, че бившият областен управител е подписал 6 договора за продажба на земя, част от капитала на специализираната болница "Тузлата", което е довело до щети за лечебното заведение на обща стойност 665 743 лева, като случаят е особено тежък и престъплението е свързано с продажба на собственост на юридическо лице. Неправомерните действия са осъществени в съучастие с Пламен Ганев, който като помагач съгласувал процедурата по изготвяне на договорите.
 
Тримата бяха признати за виновни и в това, че са нарушили служебните си задължения и при продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла – държавна собственост, от което са настъпили значителни вреди за държавата в размер на 135 102 лева. Великов извършил длъжностно нарушение като подписал скици без да са налице основанията за това, които послужили за сключване на двата договора за продажби.

Динчер Хаджиев е признат за виновен за още една разпоредителна сделка, при която бил продаден държавен апартамент в Добрич, като вредите за държава в този случай са изчислени на 14 900 лева.
 
При определяне на наказанията съдебният състав прие, че по отношение на тримата подсъдими е налице изключително смекчаващо вината обстоятелство, а именно продължилото почти 5 години досъдебно производство, както и факта, че те са изправени на съд за деяния, реализирани преди повече от 10 години. На Хаджиев и Ганев не бяха наложени наказания да не заемат обществени длъжности. Тримата ще трябва да платят солидарно направените по делото разноски в размер на 4 237 лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.
 
Пред медии, след заседанието, Динчер Хаджиев коментира, че е очаквал такава присъда в Добрич, но се смята за невинен и ще обжалва решението на Окръжния съд пред горната инстанция.