Над 3700 добруджанци никога не са посещавали училище
Над 3700 добруджанци никога не са посещавали училище / Национален статистически институт

Образователното равнище на добруджанци е по-ниско от средното за страната, където всеки пети е висшист, съобщават от Териториалното статистическо бюро.

Към 1 февруари 2011 година броят на населението в област Добрич на седем и повече навършени години е 177 216 души. От тях хората с висше образование (степени доктор, магистър, бакалавър и специалист) са 14 %, със средно - 38 %, с начално и незавършено начално - 17%. Хората, които никога не посещавали училище, са 3 706 души (2 %). В сравнение с предходното преброяване през 2001г., относителният дял на висшистите и завършилите средно образование се увеличава. Тогава те са били съответно 9% с висше и 30 % със средно образование. Завършилите университет в област Добрич на възраст между 30 и 39 години са най-много (5 242 души), следвани от тези между 40 и 49 години(5 232 души). Висшистите над 85 години са само 65 души. В градовете живеят 91 % от хората с висше образование.

По относителен дял на лицата с най-високо образование ние се нареждаме на 14-о място сред останалите 28 области. С най-много дипломи за висше образование са столичани - близо 37%.

Област Добрич се класира доста по напред при ниско образованите: на шесто място при тези с основно, с начално и незавършено начално образование и на четвърто място при лицата, които никога не са посещавали училище.

При преброяването от тази година се очертаха различия в образователния статус на населението в отделните общини в областта. Най-неблагоприятно е положението в община Крушари, където с висше образование са едва 3,4%. В тази община преобладават лицата с основно образование - 40% и тези с начално и незавършено начално образование - 29%, малко над 6% никога не са стъпвали в училище. Подобна е картината и в община Добричка. Най-много хора са декларирали висше образование в град Добрич - 20%, а никога не са посещавали училище по-малко от 1%.   

Делът на висшистите в Балчик и Каварна е над 11 %,  а в Тервел - 6,5 %. В община Шабла 41 % са със средно образование, а в Генерал Тошево преобладават тези с основно образование - 35 %.

В България наблюдението на образователния статус на населението започва от преброяването, проведено през 1934 година.