Разкопките в Залдапа през 2018 г.
Разкопките в Залдапа през 2018 г. / Дарик Добрич
Според тях обектът е от световно значение и тепърва ще се разработва и популяризира
Екип археолози от Канада, Франция и България работи от тази година на разкопките в крепостта Залдапа в община Крушари, които стартираха преди 4 години. Търсенията им този сезон приключиха, но по думите им има какво да правят в местността за 120 години напред.
 
Голямата находка тази година е поредната базилика в крепостта, която е била особено богата със своята украса, сподели един от ръководителите на разкопките - проф. Георги Атанасов от музея в Силистра. Базиликата е до голямата северна порта и е изненадала археолозите с представителност и размер – около 21 метра ширина, колкото е и епископската, открита м.г. Украсата й обаче е много по-богата, уникална за Скития и Мизия, каза Атанасов. Стените й са греели с мозаечни пана, включително с позлатени тесари. Предположенията са, че тя е била първата в Добруджа, която е имала епископски синтрон.
Други находки в обекта са красив коринтски капител от мрамор, много фрагменти от късноатична карамика, една монета и кандило.

Коринтския капител - находка през 2018 г.
Дарик Добрич

Разкопките на Залдапа се водят от проф. Атанасов и проф. Никола Бодри от Квебек, Канада. Двамата споделиха, че са осигурени доста средства за продължаване на дейностите в уникалния комплекс. Финансирането е в най-голяма степен именно от Римуския университет в Квебек - 250 000 канадски долара. Освен това друг член на екипа – доц. Диминик Моро от университета в Лил, Франция, който е женен за българка, е разработил проект, включващ и Залдапа, за общо 500 000 евро, посветен на християнизацията на Долния Дунав.
От българска страна средства предоставя малката добруджанска Община Крушари – по около 10 000 лева годишно, или общо около 45 000 лева през годините, в които се водят разкопки. От Министерството на културата досега са получени 10 000 лева.
 
Кметът на Крушари Добри Стефанов съобщи, че наскоро Общината е спечелила проект пред Министерството за 118 000 лева, предназначени за покриване на вече разработените базилики на Залдапа. Конструкциите ще бъдат изградени най-късно до средата на месец ноември, като целта им е да пазят обектите от валежи и да отвеждат водата. За жалост иманяри не спират да атакуват археологическия обект, разказа доц. Албена Миланова от Софийския университет, която участва от българска страна и помага като преводач от френски.
 
Според всички учени на обекта, Залдапа е ценност от световно значение и нейните най-ценни находки тепърва ще се откриват. „Нашата работа тук едва сега започва“, посочи проф. Атанасов.

Разкопките в Залдапа през 2018 г.
Дарик Добрич