Разкриха криптата на Залдапа, ще търсят мощи на светци-мъченици
Разкриха криптата на Залдапа, ще търсят мощи на светци-мъченици / Дарик Добрич

Преди дни е разкрита криптата на епископската базилика в античната крепост Залдапа край Крушари. Това е най-голямото откритие към момента на продължаващите втора година археологически разкопки на крепостта, съобщи днес професор д-р и.н. Георги Атанасов. Той е директор на археологическия музей в Силистра и ръководител на експедицията, заедно с доц. Валери Йотов.

Криптата е открита под олтара на базиликата и е засега е една от най-големите в България и на Балканския полуостров. „В раннохристиянско време е било задължително всеки храм да се построи върху крипта с мощи на мъченици. Откритата в Залдапа е с големи размери – с дължина 3.80 метра, широчина 2.50 м и височина 2.50 м.”, посочи проф.Атанасов. Размерите подсказват, че вътре може би има мощи на повече от един светец-мъченик. Археолозите обаче все още не са достигнали до пода на криптата, за да видят дали там има останки от мощи. Не е разкрит и северният люнет /стена на гробницата/, върху който обикновено се изписват имената на мъчениците, които са положени там. Очаква се това да стане до дни.

Историците са очаквали криптата да е непокътната. Входът към нея е бил запечатан с голяма каменна плоча, но се оказало, че е пробит сводът й, предполага се около 10 век. Цялата крипта е била запълнена с мраморни детайли от самата базилика - капители, части от олтара, плочи и др. Досега са извадени над 1000 мраморни детайла – част от богатата украса на храма. Днес, в присъствието на журналисти бе изваден отлично запазен и много красив мраморен капител с кръст.

Като архитектура тази крипта е принос към раннохристиянската материална археология, и то не само в България, заяви проф.Атанасов.

Той припомни, че миналото лято е започнало разкриването на катедралната епископска базилика, която е била действаща през 5-6 век. Тази година са изяснени параметрите й - широчина 22 метра и дължина 55 метра. Храмът е бил двуетажен, великолепно изграден. Тази година е установено и мястото на епископската резиденция, с голяма обща зала и допълнителни помещения.