ДАИТС се разграничи от забележката на Брюксел
ДАИТС се разграничи от забележката на Брюксел / netinfo

Няма конфликт нито на лични, нито на институционални интереси във връзка с участието на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков като представител на държавата в Борда на директорите на БТК, тъй като агенцията няма регулаторни функции, заявиха от институцията в отговор на забележката на Брюксел, че Пламен Вачков заема длъжности в два регулаторни органа.

Днес ЕК обяви откриване на наказателна процедура за нарушение поради липсата на независимост и ефективност на българската Комисия за регулиране на съобщенията, като една от причините е именно участието на Вачков в борда на оператора.

Пламен Вачков бе упълномощен през 2005 година от министъра на транспорта да представлява държавата в борда на директорите на телекомуникационния оператор в процеса на прехвърляне на обекти със специално предназначение от БТК на държавата след приватизацията на компанията, припомнят от агенцията.

Периодът на прехвърляне на собствеността продължи през 2006 и 2007 година, като основната цел на участието на Пламен Вачков в борда на директорите на оператора е ускоряването и улесняването на преминаването на специалните обекти към ДАИТС. Вачков не е получавал възнаграждение за това и не участва в други бордове, подчертават от агенцията.

Многократно са давани обяснения на Европейската комисия за независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията, коментират от държавната агенция опасенията на ЕК за неефективността на съобщителния ни орган. КРС е независим специализиран държавен орган, чийто състав се определя от Народното събрание, Министерския съвет и президента, което действително гарантира неговата независимост. Правомощията на КРС, както и неговата юридическа и функционална независимост от организациите, предоставящи електронни съобщителни мрежи, оборудване и услуги, са уредени в Закона за електронните съобщения, обясняват от ДАИТС.

Регулаторният ни съобщителен орган е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити, което осигурява неговата финансова самостоятелност. КРС планира бюджета си на база очаквани приходи от административни такси и такси за ползване на ограничен ресурс, като в случай на недостиг има право да завиши размера на административната такса за контрол. Бюджетът и числеността на персонала на КРС прогресивно са били увеличавани през годините, с което са създадени достатъчно условия за регулатора да упражнява независимо и компетентно своите правомощия, допълват от агенцията.