Украйна се отказа от НАТО
Украйна се отказа от НАТО / снимка: Reuters

Украинският парламент прие снощи закон, който не позволява присъединяването на бившата съветска република към НАТО, предаде АФП. Законопроектът беше подготвен по инициатива на новия президент Виктор Янукович, който от избирането си през февруари води политика на ускорено сближаване с Русия, отбелязва агенцията.

В началото на юни документът беше гласуван на първо четене. Обсъждането му на последно четене продължи повече от пет часа и приключи малко преди полунощ. Той беше одобрен от 259 от общо 450 депутати. Пропрезидентското мнозинство отхвърли близо 400 поправки, предложени за последното четене от прозападната опозиция. Голяма част от поправките предвиждаха членството в НАТО да остане сред главните цели на страната, съобщава БТА.

Законът определя "фундаменталните принципи" на националната политика, сред които "поддържането на политика на неприсъединяване, което означава неучастие във военно-политически съюзи" като НАТО. В документа се говори за "продължаване на конструктивно сътрудничество с НАТО", но не се споменава за присъединяване. За сметка на това членството в ЕС е обявено за една от приоритетните цели на Украйна.

В същото време държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън потвърди днес при посещението си в страната, че вратата на НАТО остава отворена за Украйна, въпреки че новото й ръководство се отказа от членството в алианса като дългосрочна цел, съобщи Ройтерс. Украинският парламент прие снощи закон, в който е записано, че Украйна ще води "политика на неприсъединяване, което означава неучастие във военно-политически съюзи" като НАТО.

Клинтън даде да се разбере, че Вашингтон не се стреми да наруши сближаването между Киев и Москва, доколкото то не би навредило на отношенията на Украйна със САЩ и Запада. Онези, които настояват Украйна да избира между Русия и Запада й предлагат „погрешен избор", заяви тя на обща пресконференция с президента Виктор Янукович.

Клинтън похвали персонално Янукович за ангажимента му към демокрацията и дискретно избягваше да критикува действията на правителството, включително сигналите за нарушаване на медийните свободи, отбелязват Ройтерс и АП.