Турция блокира Facebook, Twitter и YouTube заради снимката на убит прокурор
Турция блокира Facebook, Twitter и YouTube заради снимката на убит прокурор / БГНЕС

Турция блокира достъпа до социалните мрежи Twitter и Facebook, както и до сайта за видеосподеляне YouTube, тъй като в тях е била публикувана снимката на турския прокурор Мехмет Селим Кираз, който беше убит от крайнолеви радикали миналата седмица.

Преди да бъде прострелян и по-късно да загине от раните си, той беше взет за заложник в истанбулски съд, където бе сниман как един от похитителите е насочил пистолет към главата му. В рамките на спасителната операция срещу нападателите властите в Анкара наредиха да бъде прекратено всякакво отразяване на заложническата драма.

Турция блокира Facebook Twitter и YouTube заради снимката на убит прокурор
netinfo

Анкара забрани медийното отразяване на заложническата криза

Редица водещи турски доставчици на интернет услуги въведоха забраната от днес. Според генералния секретар на Съюза на доставчиците на интернет (ESB) в страната Бюлент Кент, цитиран от "Хюриет", забраната се очаква да се приложи в скоро време и от други доставчици. Вестникът съобщава още, че те са получили заповед от прокуратурата да блокират сайтовете.

На страницата на YouTube за Турция е публикуван текстът на съдебното разпореждане, според което телекомуникационните власти в страната са изпълнили "административна мярка".

Въпреки потвърдената забрана обаче изданието цитира ръководителя на турските власти за информационни и комуникационни технологии (BTK) Тайхун Акарер, според когото забраната за достъп до Facebook е била вдигната.

На своята интернет страница "Хюриет" публикува и съдебна забрана за достъп до общо 166 сайта, които са публикували спорната снимка. Освен някои от най-големите световни социални мрежи, в списъка се виждат и специфични препратки към историята, публикувани от турски вестници, допълва "Хюриет".

На първи април общо 13 медийни организации и журналисти не бяха допуснати до пресконференция и погребалната церемония на Кираз, тъй като са публикували снимката, на която той е заплашен от похитителя. По-късно турският министър-председател Ахмет Давутоглу съобщи, че е дал нареждането за отнемането на акредитацията.

Паралелно с това ден по-късно започна криминално разследване срещу няколко турски вестника за публикацията на изображението.

Източник: БГНЕС