Анкара забрани медийното отразяване на заложническата криза
Анкара забрани медийното отразяване на заложническата криза / снимка: БГНЕС

Властите в Анкара наредиха издаването на съдебна заповед за забрана на публичното обсъждане на продължаващата и сега заложническа криза в истанбулския съд, съобщава в. „Хюриет”.

Използвайки властта си налага временна забрана за медийно отразяване на случаи, свързани с националната сигурност и обществен ред, вицепремиерът Ялчън Акдоган изпрати съобщението до турския Висш съвет за радио и телевизия, който от своя страна го препрати до турските телевизии. След получаването на „временната забрана” незабавно бе прекратено живото отразяване на кризата.

По-рано днес заподозрени членове на незаконния левичарски „Народен Революционен Фронт за освобождение” (DHKP-C) са взели за заложник прокурор Мехмет Кираз в съдилище в Истанбул във връзка с делото за убийството на жертвата от протестите за парка „Гези” Беркин Елван.

В сградата са били чути изстрели. Специални екипи за бързо реагиране вече се намират на мястото, а полицията е отцепила целия шести етаж на съда, където се намира заложникът. Според адвокат Ниязи Мави, цитиран от Си Ен Ен Тюрк, съдилището „работи по обичаен начин” на всички останали етажи. В същото време стана ясно, че се водят преговори между нападателите и полицията. "Няма никакъв проблем. Преговарящи разговарят с извършителите", заяви ръководителят на полицията в Истанбул Селами Алтинок. Той обаче не разкри самоличността на нападателите, но заяви, че те са двама. Не става ясно и как те са успели да влезнат в сградата въоръжени.

Беркин почина на 11 март 2014 г.. Преди той бе 269 в кома, след като беше улучен със снаряд със сълзотворен газ по време на протестите за парка „Гези”. Кираз е бил насрочен за прокурор по делото преди шест месеца.

През последните четири години е имало над 150 подобни разполеждания за забрана на обществено обсъждане, сред които и такива, свързани с нападането на турското консолство в Мосул от групировката „Ислямска държава”, мащабното корупционно разследване, включващо и министри от правителството, както и тежки терористични и минни инциденти.

Източник: БГНЕС