/ ThinkStock/Getty Images
Фотография на Хартмут Шварцбах показва младо момиче, което събира пластмасови отпадъци в беден квартал в Манила. От УНИЦЕФ казват, че снимката успешно заснема „три трагедии на нашето време“: бедност, замърсяване и детски труд, съобщава Дойче Веле.

Немският фотожурналист на свободна практика получи в четвъртък наградата „Снимка на УНИЦЕФ за 2019 г.“ за снимката му на младо момиче, което търси пластмасови отпадъци в замърсени води в пристанището на Филипините в Манила.
Хартмут Шварцбах е уловил момичето Уени, докато събира пластмасови отпадъци, за да вземе малко пари от рециклираща компания.

Детският фонд на ООН заяви, че фотографията на Шварцбах е значима, защото разказва „за смелата борба за оцеляване на децата в условията на трите трагедии на нашето време.

Дълги години Шварцбах изразява скръбта си от бедността по целия свят чрез своите снимки.
Елке Бюденбендер, представител на УНИЦЕФ за Германия и съпруга на президента Франк-Валтер Щайнмайер заяви: "Децата са най-ценното нещо. Всички носим отговорност за живота и бъдещето им... Правата на децата не могат да зависят от просто празни обещания".

Според УНИЦЕФ много малки деца са принудени да събират отпадъци в замърсените води на Манила.

"Те рискуват здравето си, а често и живота си, когато са в замърсена с микроби вода, за да се сдобият с ресурси, поддържащи съществуването им."

УНИЦЕФ изтъкна на церемонията по награждаването в Берлин, че дори и детският труд да бъде забранен, „много момичета и момчета в бедните квартали нямат друг избор“.

В момента Шварцбах работи като фоторепортер на свободна практика за редица немски издания като „Шпиге“ и „Стерн“. Работи и за няколко хуманитарни организации. Печелившата му снимка е направена за католическото списание „Континенте“.

Дълго време немският фотограф е увлечен от въздействието на боклука и пластмасата по целия свят. Шварцбах казва, че се чувства принуден да снима такива обекти, тъй като те "не са съвместими с християнските ценности на неговото възпитание". 
БГНЕС