Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) ще се опита да състави самостоятелно правителство след произведените вчера предсрочни парламентарни избори. Това заяви днес досегашният вицепремиер на Испания Мария дел Кармен Калво Поято, предаде ТАСС.

Педро Санчес обяви победата на социалистите на изборите в Испания

"Смятаме, че можем да продължим да поддържаме тази формула, която сме започнали", каза Калво пред радио Кадена Сер. "Ще се опитаме да направим всичко, за да сформираме правителство сами, защото смятаме, че като партия и като правителство хората добре са ни разбрали. Ние смятаме, че имаме повече от необходимата поддръжка, за да поемем управлението", каза тя.

Но Калво допълни, че това не означава, че ИСРП не е готова да води диалог с други политически сили. "Необходимо е да уважаваме всички, да говорим с всички и да се опитаме да продължим по пътя на културата на сътрудничество в испанската политика", отбеляза Калво.

БГНЕС

На произведените вчера избори в Испания социалистите излязоха начело с 29% и получават 123 места в 350-местната долна камара на парламента. Абсолютното мнозинство е от 176 места. Тъй като социалистите го нямат, това означава, че те ще трябва да водят преговори с други политически сили.
 
Каталунски лидери, намиращи се в затвора, ще стават депутати в Испания

Един от възможните съюзници е коалицията "Обединени ние можем", която получава 42 места в парламента. Нейният лидер Пабло Иглесиас каза, че е готов да води преговори по въпроса за сформиране на правителство на левите политически сили, посочва ТАСС. В миналия парламент социалистите имаха 84 места, допълва АП.
 
Народната партия губи повече от половината от депутатите си и ще има 66 места. Десноцентристката партия Гражданите получава 57 места. Крайната десница Вокс получава 10% и 24 места. За първи път от 80-те години крайнодясна партия ще присъства в националния парламент.