/ БГНЕС
В страната гласуват за трети път в последните по-малко от четири години
В Испания днес ще бъдат произведени третите парламентарни избори за по-малко от четири години, съобщи АП.

Премиерът социалист Педро Санчес се надява, че гласоподавателите ще му дадат силен мандат да остане на поста, който зае преди 11 месеца. Тогава с гласуване на недоверие бе свален от власт неговият консервативен предшественик Мариано Рахой. Въпреки това около една трета от запитаните в социологическите проучвания от последната седмица на предизборната кампания казват, че не знаят за кого ще гласуват.

БГНЕС

Изглежда сигурно, че появилата се неотдавна партия "Вокс" ще вкара крайнодесни депутати в долната камара на парламента - Конгреса на депутатите, за пръв път от 80-те години. Силно представяне на "Вокс" ще е изключително важно за това консервативната Народна партия и десноцентристката "Сиудаданос" ("Гражданите") да съставят коалиционно правителство на мнозинството и да отстранят премиера.

Санчес призова избирателите да гласуват за най-старата испанска национална партия, "за да не позволим на трите партии от десницата да обединят сили". Той бе принуден да свика тези предсрочни избори, тъй като не успя да прокара законопроекта за националния бюджет в парламента през февруари.

БГНЕС

В следващия парламент вероятно ще влязат пет големи национални партии. Според социологическо проучване с участието на 16 194 души, имащи право да гласуват, Испанската социалистическа работническа партия ще спечели 30% от гласовете, Народната партия - 17%, "Гражданите" - 13%, крайнолявата "Унидос подемос" ("Заедно можем") - 12% и "Вокс" - 11%.

Право да гласуват имат 37 милиона испанци - 34,5 милиона, живеещи в Испания, и над два милиона в чужбина, посочи испанската избирателна служба, цитирана от Си Ен Ен.

БГНЕС

Един от трънливите въпроси в тази предизборна кампания бе Каталуния. Десницата и левицата взаимно се обвиняваха, че ръководят неправилно отношенията между Мадрид и регионалното каталунско правителство. Имаше търкания и по въпроса за данъчната политика - десницата предложи намаляване на данъците с цел даване на тласък на икономиката, а левицата предложи увеличаване на данъците на най-богатите, за да преразпредели тяхното богатство и да помогне на най-бедните.
БТА