Сергей Шойгу с палат за 18 млн. долара край Москва
Сергей Шойгу с палат за 18 млн. долара край Москва / снимки: БГНЕС, архив

Човекът, който оглавява военната кампания на руския президент Владимир Путин в Сирия - Сергей Шойгу, използва чаровната си дъщеря, за да прикрие, че е собственик на лъскав имот в Москва, струващ 18 млн. долара, твърдят от руската опозиция, съобщи в. „Дейли мейл”.

Опозиционерите надушват корупционен скандал, като подкрепят твърденията си, че твърдолинейният генерал скрил собствеността си - луксозният имот, като го регистрирал на името на дъщеря си Ксениа, когато тя била на 18 години. Имотът е далеч извън възможностите, които има близкият съратник на Владимир Путин - заплатата на Шойгу е около 120 000 долара годишно, както и доходите, които има семейството му като цяло.

Известно е, че Ксениа Шдйгу е много близка с баща си. Западът го вини не само за ръководене операцията в Сирия, но също така за инвазията в Крим и военната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Освен това под командването на Шойгу са и пилотите на бойни самолети, които често опъват нервите на западните държави с прелитане близо до въздушните граници на натовски държави.

Разкритията от днес показват, че Ксениа е собственик на луксозен имот с постройки от дърво, който се намира в Барвиха, едно от най-престижните предградия на Москва. На снимки от въздуха се вижда, че имотът, който е разположен на площ от малко над 9 дка, има постройки като будистки храмове. Дъщерята на Шойгу по документи се е сдобила с тази собственост през 2009 г., когато е била 18-годишна.

Сергей Шойгу с палат за 18 млн долара край Москва
netinfo

Шойгу, който има ранг генерал от руската армия и контролира мащабно и скъпо разширяване и превъоръжаване на националната армия, е родом от Бурятия, будистки регион в Сибир.

Гласност за луксозния имот даде гласност Георгий Албуров, близък съратник на противника на Путин Алексей Навални. „Не е ясно как 18-годишната студентка Ксениа Шойгу е станала собственик на земя, чиято минимална цена е 1000 долара на квадратен метър - или 9 млн. долара за целия парцел, и това е въпрос за разследващите власти”, казва Албуров. Разследващата големите престъпления институция в Русия е оглавявана от съученик на Путин.

Албуров твърди, че цялата стойност на имота е най-малко 18 млн. долара в момент, в който декларираните от семейството доходи от всички източници през двете години, когато е бил развиван имота, са били 2,4 млн. евро. Албуров показал документи, според които през август 2012 г. имотът е станал собственост на етървата на Шойгу - Елена Антипина, която отказала да коментира въпроса.

По думите на Албуров по време на разследването на въпроса участвалите в него хора били подлагани на натиск от страна на Федералната служба за сигурност за събиране на информация за руските бойни действия в Сирия, които уж възнамерявали да предадат на джихадистите. Изрично били предупредени да не се ровят в историята за собствеността на Шойгу.

Сергей Шойгу с палат за 18 млн долара край Москва
netinfo

Съществува запис, на който се чуват думите на завършилата икономика Ксениа, сега на 23 години: „Армията и обществото в нашата страна са единни. А когато сме единни, ние сме непобедими. За мен да защитаваш Русия означава да вярваш в нея и да направиш така, че и другите да повярват в нея. Смятам себе си за защитник на страната”.

Руското министерство на отбраната не пожелало да коментира разсъжденията около имота в Барвиха.

Източник: БГНЕС