САЩ се надяват Северна Корея да извърши „значително разоръжаване“

САЩ искат Северна Корея да осъществи "значително разоръжаване" в следващите две години и половина, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс и АП.

Тръмп потупа Ким по гърба: Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение

Помпейо пристигна в Сеул, за да информира южнокорейски представители за вчерашната среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур. Тръмп и Ким постигнаха споразумение, потвърждаващо ангажимента на Северна Корея да "работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", но не бяха дадени подробности кога Пхенян би се отказал от ядрените си оръжия или как това може да бъде проверено.
 
Реакции след историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Попитан от репортери дали иска да постигне значително ядрено разоръжаване до края на сегашния мандат на Тръмп, който изтича на 20 януари 2021 г., Помпейо отговори: "Да, със сигурност. Напълно. (...) Вие използвахте понятието значително, значително разоръжаване, нещо такова, нали? Надяваме се, че можем да постигнем това за две години и половина". "Аз съм уверен, че те разбират, че ще има задълбочена проверка", каза той и добави, че първоначалното споразумение между Тръмп и Ким не е обхващало всичко, договорено от двете страни.
 

Guliver/Getty Images


Езикът на тялото издаде емоциите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун (СНИМКИ/ВИДЕО)

Помпейо заяви, че предстои още работа, за да бъде постигнат повече напредък. Той изрази увереност, че преговорите между САЩ и Северна Корея ще бъдат подновени "по някое време следващата седмица".
 
Помпейо каза, че военните учения на САЩ и Южна Корея, чието спиране обяви Тръмп, ще бъдат подновени, ако Северна Корея не преговаря честно за ядрената си програма.
БТА