/ БГНЕС
Пожарни екипи се бориха през цялата нощ за потушаване на пожара, избухнал вчера в старата сграда на датската фондова борса в Копенхаген, предаде Франс прес. 

Огнеборците планират да останат на мястото още 24 часа.

Вчера сутринта половината от сградата, датираща от 17-и век, бе изпепелена, срути се и 54-метровата островърха кула (шпил). В късния следобед бе съобщено, че пожарът е овладян, макар в някои части на сградата огънят все още да не е потушен. 

От изгорялата част на зданието са останали само външните стени, като се работи за осигуряване на стабилността им, съобщиха пожарникарите. Частта, която е непокътната, се наблюдава внимателно. 
 

Пожарът е избухнал под покрива по все още неизвестна причина, а разследващите полицаи засега не са успели да получат достъп до мястото. 
Издигната между 1619 г. и 1640 г. по поръчка на крал Кристиан Шести, сградата на борсата е сред най-старите здания в света и една от забележителностите на датската столица. Фондовата борса се е помещавала там допреди около 50 години. В непосредствена близост се намира дворецът Кристиансборг, в който заседава парламентът на Дания. 

Гори историческа сграда в Копенхаген (ВИДЕО/СНИМКИ)

В зданието понастоящем е разположена централата на Датската търговска камара, а в нея се намираше и една от най-големите колекции от творби на изкуството в страната.
 

По време на пожара са забелязани хора да влизат и излизат от сградата, спасявайки картини, включително ръководителя на търговската камара. Творбите са били отнесени до близката сграда на парламента и Датския национален архив, който е изпратил 25 служители да помогнат за спасяването им.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Елена Савова/БТА