/ БГНЕС
Два гласа не достигнаха на противниците на пакета да обърнат вота. Министър Желязков бесен на резултата
Пакет “Мобилност 1” отново ще се гласува от Европейския парламент, след като в началото на годината правителството и браншът се поздравиха с победа над т.нар. "Закон Макрон".
 
На 10 януари, на фона на протеста на български превозвачи и колегите им от Полша, Румъния и Латвия, транспортната комисия в Европарламента отхвърли два от трите доклада по пакета, което намали вероятността предложенията да се гледат в пленарна зала. Тази вечер обаче евродепутатите решиха, че правилата за международните превозвачи ще се гласуват в сряда, 27 март.

Все още не ясно дали пакет „Мобилност 1“ ще се гласува отново
 
И това гласуване ще премине на фона на протест, който браншът организира пред парламента в Страсбург. Българските евродепутати ще настояват предложенията да не се гласуват, като в същото време ще внесат свои предложения.
 
Пакет “Мобилност 1” предвижда по-високи командировъчни за шофьорите, както и камионът и шофьорът да се връщат в страната на произход на всеки четири седмици. От бранша предричат фалит на голяма част от българските транспортни компании, ако регулациите бъдат приети.
 

След решението на ЕП за пакета “Мобилност” - как се стигна до тук и какво следва - говори транспортният министър Росен Желязков.

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 25 март 2019 г.

Транспортният министър Росен Желязков изрази разочарованието си от гласувания пакет: "Резултатът е изключително разочароващ. Бесен съм от този резултат. Разговарях с колеги от Европейския парламент. Ние имаме 17 членове от 700 в ЕП и те можеха да решат мача. Няма да говоря за тези два гласа, които не ни достигнаха, а ще говоря с благодарност към тези, които направиха нечовешки усилия, за да отидат. С РВД направихме възможно най-късата писта, за да могат нашите седем членове в самолета да стигнат навреме в Страсбург. И всъщност два гласа не ни достигнаха, за да решим дефинитивно този въпрос. И затова съм бесен, защото със 17 членове можеше да решим проблем на половина Европа. Гласовете бяха 154 на 156. Това означава, че Европа е разделена дори в ЕП".

Джамбазки: Пакет „Мобилност 1” цели да фалира източните предприемачи
 

Българските превозвачи се събират за протест в Брюксел
БГНЕС, архив

"Ние загубихме нашия мач в последната секунда на продължението. Но това пакетче няма да стане. На гласуването в сряда очаквам поредното разделяне, очаквам пълна мобилизация. Ние искаме най-добрия вариант за Европа. Нашите депутати в Европейски парламент показаха, че отговорността да си депутат в ЕП е огромна. Два български гласа не достигнаха, но те можеха да решат законодателен пакет в Европа. Но този пакет в този вид няма и не може да има бъдеще, защото е против принципите на европейското право. Ако влезе в сила, той ще бъде атакуван по всички правила, които самият ЕС е създал", категоричен е Желязков.