Антонио Таяни и Росен Желязков
Антонио Таяни и Росен Желязков / МТИТС
Противоречиви законодателни инициативи, приети в последния момент от работата на Европейския парламент, означава, че Европа не може да покаже единност в решаването на важни въпроси. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в Страсбург. Той заяви, че тази спешна среща се организира със съдействието на министър-председателя Бойко Борисов, предвид скорошното приключване на мандата на Европейския парламент.

Джамбазки: Пакет „Мобилност 1” цели да фалира източните предприемачи

Министърът припомни, че миналата седмица в Комисията по транспорт и туризъм на ЕП беше приет само един от докладите от Пакета за мобилност I.
 
Росен Желязков посочи, че по време на разговорите са анализирани трите възможни варианта – внасяне в пленарна зала само на приетия от комисията доклад, внасяне в пленарна зала на целия пакет, въпреки че повечето доклади не бяха приети и оттегляне на пакета до избирането на нов парламент.

Пакетът "Мобилност" да се обсъди след евроизборите, поиска Борисов от Таяни

Антонио Таяни и Росен Желязков
МТИТС

Пред Таяни министър Желязков е изтъкнал конкретни аргументи в полза на третия вариант – отлагане на внасянето на документа в пленарна зала. „Очакваме негативни последици за бъдещето на Европейския съюз, ако документът, под натиск бъде подложен на гласуване в последните дни на парламента. Това е лош сигнал, който ще увеличи евроскептицизма и ще раздели Европа“, обяви министър Желязков. Той изтъкна, че българската страна е за общи правила при международните превози на товари, но не такива, които са непропорционални, дискриминативни и наложени на всяка цена. Ръководителят на ЕП Таяни е приел тези съображения и е заявил, че ще ги обсъди с председателите на политическите групи в Европарламента.
БТА