Обсъждат ядрената сделка на Иран на 10 януари
Обсъждат ядрената сделка на Иран на 10 януари / БГНЕС, архив

Среща на комисията на високо равнище, която наблюдава иранската ядрена сделка със световните сили, ще се проведе във Виена на 10 януари, за да разгледа жалбата от Техеран за обновяването на санкциите от страна на САЩ.

Събитието е инициирано от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, която координира проследяването на ядрената сделка между Иран, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия.

"Срещата ще направи преглед на изпълнението на споразумението и ще обсъди въпросите, повдигнати в писмото на иранския външен министър (Джавад - бел. ред.) Зариф от 16 декември“, се казва в кратко изявление на пресслужбата на ЕС.

Зариф официално поиска срещата, след като Вашингтон удължи в началото на този месец Закона за санкции на Иран, който най-вече се стреми да ограничи иранската петролна и газова търговия за още едно десетилетие.

Въпреки че получи значителна подкрепа от Конгреса на САЩ, Барак Обама твърди, че актът е до голяма степен символичен. Иранските лидери, включително върховния лидер Аятолах Али Хаменей и президента Хасан Рухани не са съгласни с това, наричайки го "явно нарушение".

Друг проблем за Иран е, че ядрената сделка не е произвела много от очакваните ползи, поради нежеланието на международните банки да правят бизнес в страната.

Източник: БГНЕС