Съветът на ЕС реши да наложи санкции на президента на Русия Владимир Путин, на руския външен министър Сергей Лавров, както и на представители на руския Съвет за сигурност. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той посочи, че снощи Европейският съвет не е постигнал единодушие по този въпрос. По-рано днес Борел отбеляза, че все още се търси необходимото съгласие.

"Санкциите предвиждат запор на имущество в ЕС, но не знам дали те притежават нещо в ЕС", поясни върховният представител.

По неговите думи засега няма решение за изключване на Русия от разплащателната система SWIFT, но подобна стъпка може да се предприеме в следващите дни. Според него това зависи от поведението на Москва и от единодушието в ЕС.

В РАЗВИТИЕ: Напрежението в Киев расте всяка минута (ВИДЕО)

Борел заяви, че в одобрения днес списък със санкционирани има 26 руски граждани, които не знае дали са олигарси, но са свързани с руския финансов сектор, не са държавни представители и са от онези, които се облагодателстват от войната в Украйна. Той обобщи, че новите санкции засягат 70 на сто от руската банкова система. Върховният представител добави, че новите решения засягат и представители на Беларус.

"Не наказваме обикновените руснаци. Някои от тях се обявиха против безсмислената война и ги поздравяваме за смелостта", заяви Борел.

Путин призова за военен преврат в Украйна

Върховният представител уточни, че ако властта в Киев се смени, европейската помощ ще бъде преразгледана.

Той добави, че е необходимо ЕС да помогне допълнително на Грузия и Молдова, както и на страните от Западните Балкани в тази обстановка. Борел съобщи, че изпраща допълнителни 500 служители на миротворческата операция "Алтея" в Босна и Херцеговина в следващите дни. Върховният представител отбеляза, че днешното заседание на европейсктие външни министри бе третото за тази седмица. 

Съветът на Европа замрази членството на Русия

По-рано Съветът на Европа съобщи, че замразява временно членството на Русия в организацията.

В съответствие с Устава на Съвета на Европа, Комитетът на министрите реши днес да спре правата на представителство на Руската федерация в Комитета и в Парламентарната асамблея с незабавно действие заради въоръженото нападение на Русия срещу Украйна, се посочва в съобщението.

Приетото днес решение означава, че Руската федерация остава член на Съвета на Европа и страна по съответните му конвенции, включително Европейската конвенция за правата на човека. Съдията, избран в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по отношение на Руската федерация, също остава член на Съда. Жалбите, подадени срещу Русия, ще се разглеждат и решават от ЕСПЧ.

Спирането не е окончателна, а временна мярка, за да останат каналите за комуникация отворени, пише в съобщението.
БТА